Kameleon Mihail Sakašvili | Ekonomist

Kameleon Mihail Sakašvili

Apatrid Mihail Sakašvili pokušao je skočiti sa osmog sprata svoje zgrade u ukrajinskoj prijestonici, Kijevu. On se bukvalno zabarikadirao na krovu i pozvao pristalice da izađu na ulice i zatraže ostavku aktuelnog predsjednika Ukrajine Petra Porošenka. Samo par dana prije tog solo teatra, Sakašvili je pozvao građane na proteste na glavnom trgu, u Kijevu, ako Vrhovna rada, najveći zakonodavni dom te bivše sovjetske republike, ne bude u roku od nedjelju dana donijela zakon o smjeni predsjednika Porošenka. Prije nego što se priča nastavi, ovaj status apatrida Mihaila Sakašvilija treba pojasniti za one koji nijesu u tješnjoj vezi sa pravom… Apatridom se označava svako lice bez državljanstva.

U naumu da nastavi sa predstavom, Sakašvilija su preduhitrili pripadnici ukrajinske policije koji su došli do njega i uhapsili ga. Odvođenje u policijsku stanicu spriječile su njegove pristalice koje su opkolile policiju i oslobodile svog lidera, koji je na jednom obližnjem trgu nastavio sa performansom sa krova, opet pozivajući na smjenu prvog čovjeka Ukrajine.

Za one koji i malo poznaju međunarodnu političku scenu, Mihail Sakašvili je velika zagonetka. Evropskoj, ali i svjetskoj javnosti poznat je najprije kao predsjednik, opet bivše sovjetske republike, Gruzije. Svoj politički put utro je na taj način što je bio predvodnik demonstracija u gruzijskom parlamentu protiv bivšeg predsjednika Eduarda Ševardnadzea. Protesti su rezultirali ostavkom pomenutog predsjednika ali je Sakašvilijev bunt rezultirao njegovim izborom na funkciju predsjednika Gruzije. Na toj poziciji u Tbilisiju bio je sve do 2013.godine. Godinu dana kasnije, od strane tamošnjeg tužilaštva optužen je  zbog pretjrane i neovlaščene upotrebe moći za vrijeme demonstracija 2007.godine. U skladu sa tim,  sud u Tbilisiju je raspisao pridržavanje osobe u odsustvu. No, mudriji je bio i ovog puta od policijskih pripadnika. Prije nego je uhapšen, pobjegao je u SAD.

Samo što je završena sapunica „Gruzija“, Sakašvili počinje da igra u novoj, koja nosi ime „Ukrajina“. Na iznenađenje mnogih, vraća se u ratom, skoro pa uništenu, i razapetu između Rusije i Zapada, Ukrajinu. Napušta Ameriku i vraća se u nekadašnji komšiluk. Postaje savjetnik tadašnjeg i sadašnjeg predsjednika Porošenka. Dobija državljanstvo Ukrajine. Zbog takvog poteza, parlament njegove bivše države u Tbilisiju oduzima mu državljanstvo, otužujući ga da radi za američke interese u ovom turbulentnom dijelu Evrope. Kako, zašto i zbog čega je Porošenko dao njemu državljanstvo, ali i povjerenje skoro je svima nejasno. U njemu je, po dolasku u Kijev, sam Porošenko vidio veliku podršku i imenovao ga za guvernera Odese. To je najbitnija lučka regija Ukrajine. Nije, usljed toga, Sakašvili baš slučajno izabran za prvog čovjeka pomenutog regiona. Porošenko će ubrzo nakon toga gorko zažaliti zbog ukazivanja, slobodno se može reći privilegija i moći bivšem gruzijskom predsjedniku. Bliskost, interesna, politička ili bilo kakva druga sa predsjednikom Porošenkom nije predugo trajala. Sakašvilijeva uloga u “Ukrajini” time je dobila zaokret. Upravo je Porošenko bio taj koji mu je krajem maja ove godine oduzeo ukrajinsko državljanstvo zbog širenja propagande protiv predsjednika. Šest mjeseci prije toga, Mihail Sakašvili podnosi ostavku na mjestu guvernera Odese, optuživši Porošenka i njegovu struju da su ukorijenili korupciju koja se ne može savladati.

I tad nalazi “izlaz” za sebe i odlazi u Ameriku. Kako i pod kojim uslovima, bivši gruzijski prvi čovjek i prvi čovjek odeske regije prelazi nesmetano granice, znajući da je apatrid, nejasno je svima. Početak jeseni donosi i nastavak sapunice “Ukrajina” jer se vraća u istoimenu istočnoevropsku državu, prelazeći nelegalno njene granice, i od nekadašnjeg Porošenkovog saveznika postaje lider opozicionog Pokreta novih snaga. Od trada, uz manje prekide, poziva svoje pristalice na proteste, prenoseći na njih želju za smjenom aktuelnog predsjednika Ukrajine.

On se po spuštanju sa krova, ne milom nego silom ukrajinskih bezbjednjaka, oslobodio uz pomoć pristalica iz policijskog auta. Nakon toga, na trgu ispred zgrade skupštine, u Kijevu, formiran je mini kamp od strane njegovih pristalica, u čijem sadržaju je nekoliko šatora i bina sa koje se         Sakašvili obraća pristalicama. Ukrajinska policija saopštila je da je on optužen za saučesništvo u kriminalnoj organizaciji ali i pokušaj nasilne promjene vlasti. Tužilaštvo mu je dalo rok od 24 sata da im se preda ali on to kategorično odbija, ponavljajući da su toj državi neophodne promjene i da je spreman da povede novu vladu u Kijevu.

Navikao da politički mijenja boje onako kako je potrebno samo da bi ostvario svoje ciljeve, poznat je kao politički kameleon koji je stalno pravio skandale i na istočnoj i na zapadnoj strani sve zarad svog “javnog preživljavanja”. Poznat je i kao veliki neprijatelj moćnog ruskog predsjednika Vladimira Putina, jer su za vrijeme njegovog predsjednikovanja Gruzijom zaratili, bukvalno, zbog incidentnih situacija u Južnoj Osetiji i Abhaziji. Tada je ruska vojska porazila gruzijsku, a Sakašvili je za Kremlj postao “nepredvidivi, patološki i mentalno nestabilni narkoman koji je htio izvršiti sistematsku amerikanizaciju Gruzije”. Iako je dugo davao najave da će se “okupatoru Putinu” osvetiti, do toga nikada nije došlo. Epizoda za epizodom, u različitim ulogama, u različitim sapunicama, skandal-majstora Sakašvilija doveli su do pozicije jednog od opozicionih lidera u Ukrajini.

Do kad će Mihail Sakašvili ostati da “kampuje” sa pristalicama, niko ne zna. Znajući Porošenkovu odlučnost da sprovede zakon u odnosu na Sakašvilija, stoji pretpostavka da će se njegova predstava u ukrajinskoj prijestonici ubrzo okončati. Ali, postoji velika bojazan među tamošnjom javnošću da bi pokušaj njegovog hapšenja mogao Ukrajinu dovesti u novu političku krizu, i to najveću od one koja se odigrala na kijevskom Majdanu 2014.godine.

Komentariši

Top