Kakvo je IT stanje u Crnoj Gori? | Ekonomist

Kakvo je IT stanje u Crnoj Gori?

U 21. vijeku, tehnologija se razvija brzinom svjetlosti i napreduje iz sata u sat. Na svim poljima događaju se ogromne promjene, gotovo da se današnji život ne može porediti sa životom recimo prije 20 godina, da ne govorim o još daljim periodima, i to sve zahvaljujući modernoj tehnologiji.  Danas skoro da nema domaćinstva koje nema računar, laptop, smart telefon. Komunikacija se dovela skoro do savšenstva, kao i dostupnost informacija.

Ono na šta bih Vam posebno obratio pažnju jeste stanje IT-a u Crnoj Gori.

Počeću od Elektrotehničkog fakulteta kao nečeg što predstavlja znanje o IT-u, barem na papiru. Kada prođete pored samog fakulteta koji se nalazi u istoj zgradi sa Mašinskim, Prirodno-matematičkim i Građevinskim, stičete utisak da unutar zgrade sve puca od modernizacije, jer su to sve grane nauke koje se prve modernizuju i predstavljaju osnovu tehnološke razvijenosti jedne države. Iako sama zgrada nije završena (i neće nikada biti). a izgleda lijepo i moćno, čak može da zagolica maštu onima koji je prvi put vide, da pomisle kako se radi o jednom triku, spolja nezavršena a iznutra sve najmodernije kao po prestižnim svjetskim tehnološkim fakultetima.

Nažalost, izgled iznutra je ravan najstravičnijim horor filmovima, toliko fakulteta u jednoj ogromnoj građevini, bez ikakvih znakova i tabli kako bi studenti znali gdje se i šta nalazi, te informacije se dobijaju od starijih studenata (tragača) koji su pronašli sale svojih fakulteta. Kada se radi o tehnološkim uređajima, njih skoro da nema, rasvjeta je i dalje iz sedamdesetih godina, a o ostalim stvarima koje (ne) posjeduje jedan fakultet mogao bih da pričam do jutra.

Ali nisu samo fakulteti problem, tu je još veći problem koji Crnu Goru tehnološki značajno usporava, govorim o zakonu o porezima koji je Crnu Goru gurnuo u sam vrh najskuplje zemlje kada se radi o IT uređajima. Dok je porez za IT uređaje bio 7% i dalje smo bili veoma skupi, ali opet moglo se nekako priuštiti, ali povećanjem sa 7% na nevjerovatnih 19% kao i za sve ostale stvari, probili smo sve moguće granice skupoće IT uređaja. To je dovelo do pada kupovine, povećala se prodaja polovnih uređaja i smanjila  raznovrsnost istih.

Navešću jedan primjer iz susjedne Srbije, gdje se jedan računarski procesor najnovije generacije Intel i9 7900X može naći za oko 1000 eura, kod nas taj isti procesor možete naći (ako ga ima) za oko 1200e, dakle 200 eura razlike…

Ono što je zanimljivo jeste da mnogi građani Srbije smatraju da je za taj procesor 1000 eura i dalje previše i odlučuju se da plate prevoz i skoknu do susjedne Mađarske gdje taj procesor košta oko 900 eura i sem procesora sklope komplet konfiguraciju i uštede ogroman novac. Kada kažem ogroman, govorim recimo da HIGH END konfiguracija košta 3000 eura u Srbiji, u Mađarskoj će to biti oko 2500 eura, prevoz će koštati 100 eura, i čista računica kaže 400 eura se može iskoristiti za nešto drugo. U Crnoj Gori ta konfiguracija od 3000 eura (pod uslovom da sve komponente dobavljači imaju na lageru) će koštati oko 3500 eura, što znači 500 eur skuplje nego u Srbiji, a 1000 eura skuplje nego u Mađarskoj. Smiješno, zar ne?

Isti slučaj je sa svim ostalim IT uređajima među kojima su najtraženiji, smart telefoni, TV, laptopovi, monitori, štampači, fotoaparati, kamere i td.

Ako se ipak odlučite da poručite željene komponente preko ebay-a , amazona, aliexpressa, ne brinite, država se pobrinula i tu da vas sabotira tako što je smanjila neoporezive porudžbine sa 150 eura na samo 22 eura ali su građani pokrenuli peticiju kako bi se taj iznos povećao i sada iznosi 75 eura što je opet veoma malo.

Dakle kao što vidite, Crna Gora je po svim mogućim parametrima kada govorimo o IT-u iza zemalja regiona, da ne pominjem države svijeta jer je to neuporedivo. Tehnološko stanje u kojem se Crna Gora danas nalazi je alarmantno, a pretendujemo da uđemo u razvijenu EU.

Ko je krivac za ovakvo stanje presudite sami, ono što ja znam jeste da zaostajemo u svakom pogledu za razvijenim zemljama Evrope i svijeta sa kojima toliko volimo da se upoređujemo, i da bez tehnološkog razvoja zemlje nema boljitka za građane kao ni za samu državu.

 

Nastaviće se…

 

 

Oznake
Aleksa Bigović
IT analitičar

Komentariši

Top