Kako su Mađari pobijedili "švajcarca" | Ekonomist

Kako su Mađari pobijedili “švajcarca”

Budimpešta — Izbjegli smo katastrofu u posljednji čas, komentarisali su iz mađarske vlade najnoviji rast vrijednosti švajcarskog franka.

Mađarska je jedna od rijetkih država čiji su građani masovno prije desetak godina dizali kredite u švajcarskim francima čiji kurs ne izaziva paniku ni među dužnicima, ali ni u vladi premijera Viktora Orbana.

Orbanu je obećanje da će riješiti problem kredita bilo jedno od važnijih poluga dolaska na vlast.

Nakon godina borbe s EU, odakle su negodovali zbog zadiranja vlasti u tržište kapitala, vlada je omogućila dužnicima da kredite u stranim valutama pretvore u kredite u domaćoj valuti po povoljnom kursu.

Na proljeće će početi i da im stižu odštete zbog nepravednih postupaka banaka.

“Krajem prošle godine odlučeno je da se krediti u francima i eurima pretvore u kredite u forintama po fiksnom kursu ispod tržišne vrijednosti, tako da promjena kursa švajcarskog franka neće imati uticaja na kredite koji iznose oko deset milijardi eura”, obajsnila je šefica Rojtersa za Mađarsku Kristina Than.

Procjenjuje se da građani Mađarske imaju još 540 milijardi forinti (1,7 milijardi eura) kredita u francima, a najvećim dijelom riječ je o kreditima za automobile, koje je rast franka ipak pogodio.

Pri konvertovanju kredita uzeta su dva referentna kursa – srednji kurs Mađarske narodne banke od 7. novembra, kada je donijeta odluka o konvertovanju, i kurs od 16. jula, kada je Vrhovni sud donio odluku da su banke kada je riječ o kreditima u stranim valutama u pojedinim slučajevima bile nepravedne.

Konvertovanje kredita počelo je odlukom Monetarnog savjeta da centralna banka za konvertovanje mora bankarskom sektoru da osigura devet milijardi eura.

Zatim je centralna banka sa učesnicima u procesu sklopila ugovor kojim se obavezuje da će im osigurati iznos potreban da se umanji kursni rizik operacije, a za uzvrat su se kreditne institucije obavezale da će novac za konvertovanje kupiti od nje, a ne na deviznom tržištu.

Ministarstvo ekonomije tada je najavilo i gašenje kredita u stranim valutama. Na bazi odluke Vrhovnog suda Vlada je odredila da banke, njih oko 400, moraju obeštetiti korisnike.

Oni dužnici koji su sa bankama sklopili nagodbu, isplatu očekuju na proleće, što bi označilo i poslednji korak u gašenju kredita u stranim valutama. Centralna banka Mađarske izdvojila je tri milijarde evra iz rezervi radi podrške bankama.

 

Izvor: B92, Večernji list

 

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top