Kako su Apple, Nike i ostali izbjegli plaćanje 620 milijardi $ poreza | Ekonomist

Kako su Apple, Nike i ostali izbjegli plaćanje 620 milijardi $ poreza

Prema najnovijem istraživanju, najveće američke kompanije posjeduju preko 2.100 milijardi $ profita van matične države izbjegavajući plaćanje čak 620 milijardi $ poreza.

Istraživanje liberalne grupe Citizens for Tax Justice i U.S. PIRG Education Fund-a pokazalo je da čak tri četvrtine kompanija sa prestižne liste Fortune 500 posjeduje bar jedno predstavništvo kompanije koje se nalazi u ‘poreskim rajevima’.

Najpopularnije destinacije koje služe za izbjegavanje plaćanja poreza američkih kompanija su Bermuda i Kajmanska ostrva.

Među najvećim ‘izbjegavačima’ poreza matičnoj državi su i kompanije Apple, Nike i Pepsi.

Apple je, npr. zaradio 181 milijardu $ van SAD, više od i jedne druge kompanije, čime je izbjegao plaćanje poreza u visini od 59 milijardi $, pokazuje izvještaj.

Najviši korporativni porez (porez na prihod) u SAD je 35%.

Podsetimo, direktor Apple-a Tim Kuk izjavio je u Senatu da je kompanija platila sve poreze koje su u nadležnosti i da bi povraćaj novca koji je zarađen van matične države bio ‘veoma skup’. On je pozvao američke vlasti da spuste porez na prihod ispod 10%.

Izvještaj dolazi samo jedan nakon što je Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) predstavila plan koji predviđa ‘smrt’ poreskih rajeva i zakone prema kojima će kompanije plaćati porez u državama gde zarađuju profit.

U američkom Kongresu takođe postoji pokret prema kojem bi kompanijama koje žele da vrate profit u matičnu državu za infrastrukturne projekte, bio drastično smanjen porez na prihod. Porez na prihod je takođe i veoma važna tema u američkoj predsedničkoj trci i jedan od kandidata, Donald Tramp, insistira na ‘povraćaju’ profita u Ameriku.

 

Izvor: Economy

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top