Kako se zaposliti u Google-u?

Direktor ljudskih resursa u Googleu Laszlo Bock otkriva neke osobine potencijalnih kandidata koje mogu biti presudne za zapošljavanje u jednoj od najpoželjnijih kompanija za rad na svijetu.

Kako je nedavno otkrio u intervjuu, jedno od ključnih pitanja na razgovorima za posao u kompaniji Google je da li imate IQ veći od 130.

Ipak, on smatra kako je najgori mogući odgovor na ovo pitanje “da”. Bock insistira na skromnosti”, jer smatra da bez nje ljudi ne mogu da uče i napreduju tokom karijere.

Jedno od pitanja na razgovoru za posao je i: “Šta ćemo večerati?”, a Bock smatra da kandidati nikada ne bi trebalo da kažu “svejedno mi je” ili “šta god vi želite”. Prema njegovoj oceni, kompanija Google ovde želi da vidi kod kandidata spremnost da se preuzme inicijativu i liderstvo kada je to potrebno.

Uprava Googlea odmah na prvom razgovoru kod svojih budućih radnika želi da vidi “jasnu viziju” i “konkretne prijedloge”.

Bock otkriva i da je jedno od pitanja na razgovoru i: “Zbog čega ste pročitali posljednjih pet članaka koje ste pročitali?”.

Prema njemu, na to pitanje kandidat pokazuje “sposobnost da razmišlja u hodu”. Dodaje kako kandidati najviše padaju na jednostavnim pitanjima, a od idealnih kandidata se očekuje da jasno pokažu kritički i analitički način razmišljanja.

I na posljednje pitanje na razgovoru za posao u Googleu, koje glasi: “Da li imate iza sebe mnogo iskustva i dobre rezultate”, Bok smatra da kandidati ne smiju da pretjeraju u hvalisanju.

On smatra da se iskusni stručnjaci često uzdaju u stare tehnike i metode koje se uvijek ne pokažu najpametnijim izborom, dok je mladalačka kreativnost mnogo bolje rješenje u dugoročnom smislu. Naglašava kako pametan poslodavac uvijek preferira kreativnog umesto iskusnog radnika.

Prema istraživanju iz 2014. godine, kompanija Google izabrana je za najpoželjniju za rad u Sjedinjenim Američkim Državama. U ocjenjivanju su uzeti u obzir i zadovoljstvo i motivacija zaposlenih.

Tako je ovaj gigant već četvrtu godinu za redom dobio priznanje najpoželjnijeg poslodavca. Tokom istraživanja posebno je naglasak stavljen na visine plata i bonusa.

Google je kompanija koja, na primjer, svojim radnicima daje dva besplatna obroka dnevno, a tu su i pogodnosti kao što su besplatan frizer, teretana, masaža, doktor, besplatna usluga pranja automobila, pa čak i mogućnost da u zgradi u kojoj rade operu i osuše odjeću.

 

Izvor: B92

 

Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top