Kako se vratiti na stari posao? | Ekonomist

Kako se vratiti na stari posao?

Postoji mnogo razloga zašto bi mogli da razmišljate o povratku na staro radno mjesto. Možda vam novi posao ne zadovoljava apetite, možda vam okolina nije po volji, moguće je da ste došli do informacije da se otvorilo mjesto od kog ste ranije odustali. Koji god bio razlog, povratak u staro jato nikad nije laka misija, a susret s novim/starim šefom pogotovo može da bude neugodan. Kako bi uspjeli u svome naumu potrebna vam je pažljivo razrađena strategija.

Je li se uopše moguće vratiti?

Ako ste otišli na ružan način, iza sebe ostavivši  nedovršen posao i zaratili s kolegama i poslodavcem, gotovo je nemoguć povratak. U slučaju da ste se rastali bar na korektan način, ne bi trebalo da je toliki problem vratiti se. Najvažnije je saznati insajderske informacije. Za to se obratite bivšim kolegama kojima vjerujete. Saznajte u kom periodu bi najbolje bilo da se javite. To je zasigurno bolji način nego da idete na prepad. Budite oprezni. Vrlo je lako moguće da vam već poslije dvije sedmice počnu smetati stvari zbog kojih ste otišli. Tada će vam vrlo teško biti da dobijete bilo kakvu preporuku od šefa, a vrata kompanije će vam biti zauvijek zatvorena u budućnosti.

Pristup

Ako ste otišli nedavno, dovoljno će biti da kontaktirate poslodavca e-mailom i priznate mu da ste bili brzopleti i učinili grešku. Takav pristup je bolji nego da ga kontaktirate telefonom, pošto će imati vremena da donese odluku u miru i sagleda sve opcije koje vam mogu ići u korist.  Ako ste odsutni dug period, opet se prvo savjetujete s pouzdanim osobama u kompaniji i saznajte je li se što promijenilo u samoj strukturi vodstva firme.

Vaš CV

Već vas poznaju tako da nije potrebno izmišljati toplu vodu i biti posebno kreativan u kreiranju biografije. Ukoliko je na čelu kompanije nova osoba svakako ne bi na odmet bilo da napišete razlog zbog kog ste otišli, budući da vas to pitanje sigurno čeka pri razgovoru za posao. Naglasite koje ste nove sposobnosti i znanja stekli od kako vas nije bilo i na koji način to može pridonijeti razvoju kompanije. Iako vas i čekaju otvorenih ruku, moraćete se iznova dokazivati.

Sadržaj e-maila

Ovo je ključna tačka. Ako sadržaj poruke nije dovoljno atraktivan, a  šef se promijenio, vrlo je vjerojatno da nećete dobiti nikakvu povratnu informaciju. Ono što je bitno naglasiti je kako bi firma mogla da profitira od vašeg povratka. Nemojte previše usmjeravati pažnju na vaš CV, već naglasite razloge zbog kojih bi htjeli da se vratite.

Poslije toga nađite nepristrsanu osobu koja će pročitati poruku i donijeti svoj sud.

Izvor:
Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top