Kako se uspješno prijaviti za posao u novoj oblasti | Ekonomist

Kako se uspješno prijaviti za posao u novoj oblasti

Primijetili ste zanimljiv oglas za posao i pažnju Vam je privukao opis radnih zadataka gdje ste prepoznali prostor da neke svoje sklonosti i vještine iskoristite na pravi način. Možda trenutno nijeste razmišljali o novom poslu ali bi promjena itekako prijala a pritom bi uz to bila prilika da koristite i razvijate sposobnosti koje posjedujete ili one pomalo ,,uspavane” talente.

Najprije će Vas obuzeti na onaj prirodni, urođeni strah od nepoznatog – taj redovni pratilac kada se nađemo pred nekim izazovom.  Upravo će prvi korak ka konačnoj odluci biti unutrašnja borba sa samim sobom da li uopšte aplicirati za poziciju u novoj oblasti. Uvijek postoji opasnost da se iza ružičaste slike o idealnoj šansi za napredovanjem, zaradom ili boljim standardom kriju mnoge prepreke koje će se otvoriti. U svemu tome je najbitnije Vaše opravdano samopouzdanje i sigurnost da možete odgovoriti na većinu očekivanih zahtjeva.

Kada ste uspješno savladali sve svoje sumnjama isprepletane nesigurnosti i pronašli odgovore na sve propratne nedoumice i dileme, dolazi na dnevni red i praktični dio zadatka u obliku pripreme uspješne prezentacije potencijalnom poslodavcu.

Jasno Vam je da postojeća radna biografija treba da doživi bitne korekcije kako bi, za početak, privukla pažnju osobe zadužene za selekciju kandidata. Budite uvjereni da je oko onog ko pažljivo čita i detekuje interesantne ljude za svoj tim u stanju da uoči i najsitnije detalje. Svakako, uz manje dopune, lijepo i sažeto ,,upakovane” opise i stavke moguće je postići višestruke efekte.

Naravno da sve zavisi od prirode pojedinačne pozicije ali će predstavnicima poslodavaca uvijek skrenuti pažnju pismenost, urednost, preglednost i konciznost bez obzira da li ste kandidat iz oblasti ugostiteljstva, prodaje, marketinga, operativni izvršilac ili menadžer.

U ovom slučaju potrebno je da se, na neki način, istaknete. To zahtijeva da dobro proučite naznačene zahtjeve. Ukoliko se malo ozbiljnije posvetite čitanju oglasa, vidjećete da se nerijetko traže osobe bez iskustva u određenoj oblasti. Najčešće je to slučaj sa prodajom i komercijalom gdje poslodavci smatraju da su ,,novajlije” sa određenim (po njima relevantnim) predispozicijama poželjne i dobrodošle u njihov tim. Kao takvi, bez ili sa skromnim iskustvom idealni su za treninge u skladu sa defnisanim standardima kompanije gdje će usvojiti potrebne principe na brži i kvalitetniji način prije nego neko ko ,,donosi” sa sobom vještine stečene u prethodnom sistemu. Razumljivo, lakše je crtati po bijelom papiru, nego ispravljati već stvorene figure.

Takođe, dobro razmislite o industriji u koju ulazite i osobinama od ključnog značaja za efikasno obavljanje traženih aktivnost. Da li traže da budete npr. analitični? U tom smislu, pokušajte da se sjetite situacija iz dosadašnjeg iskustva gdje se insistiralo da budete takvi. Bez ustručavanja ih uvrstite u neku od stavki Vašeg CV-ja.

Obavezno suptilno ,,provucite” u navođenju rezultate svog angažmana: procenat ostvarene prodaje, broj novih kupaca, efekat marketinške kampanje na povećanje performansi, rokove projekata, povećanje tržišnog ušešća i slično.

Osim toga,  iskoristite svoju pronicljivost i u propratnom pismu iznesite neke svoje prijedloge za unaprijeđenje sistema u koji ulazite. Ako je novi poslodavac spreman da rizikuje birajući baš Vas, pokažite mu argumentovano zašto vrijedite, kakav će to imati uticaj i posljedice na dalji rast i razvoj kopanije.

Nije poželjno samo napisati tvrdnje poput – ”Jednostavno želim da se oprobam u novoj oblasti”. To sigurno neće djelovati dovoljno ubjedljivo. Sa druge strane ako uputite poslodavcu stav – “U stanju sam da iskoristim svoje vještine komunikacije prilikom pregovora i ostvarim benefite u korist kompanije koju zastupam”, utisak će biti drugačiji.

Vježbajte da naglasite sve svoje prednosti na mudar i vješt način inače će Vaša prijava proći sasvim neprimijećeno kroz ruke poslodavca.

Promjena oblasti rada zahtijeva veliki trud i ulaganja, izazove i učenja. Prijavite se samo ako zaista sebe vidite u tome i ako posjedujete crte ličnosti ili intersovanja koja vam u tome mogu pomoći, ostalo ćete savladati u hodu.

Komentariši

Top