Kako se pripremiti za povratak na posao nakon godišnjeg odmora

Bez obzira koliko volimo svoj posao i koliko smatramo da nas svakodnevne obaveze ne opterećuju, vrijednost godišnjeg odmora je neprocijenjiva.

Nemojte zaboraviti da, ma šta god radili, posle dužeg vremena dolazi do zasićenja, a godišnji odmor je vrijeme koje nam dozvoljava da se odmorimo i napunimo baterije za nove radne podvige.

Osim toga, niko nije nezamenljiv, prema tome nemojte ostajati pod izgovorom da će posao da se gomila i da niko drugi neće moći da ga uradi (ovo može da biti slučaj ponekad, ali ako godinama ne idete na odmor iz ovog razloga, nešto tu vjerovatno ne valja).

Godišnji odmor je idealna prilika i da sagledate svoju karijeru iz potpuno drugačijeg aspekta. S obzirom da imate dosta slobodnog vremena i izolovani ste od posla, možete sa strane da sagledate u kom pravcu se krećete, koliko ste napredovali i šta je to na čemu biste još trebali da radite. Odmoran um, bez stresa će vam omogućiti da poslovnim izazovima pristupite na potpuno nov način.

Istraživači s jednog holandskog univerziteta kažu da odmor  treba da traje osam dana. Međutim, postoji i jedna zanimljiva stvar o učestalosti godišnjih odmora. U eksperimentom u kojemu su učestvovale 54 osobe, utvrđeno je da se zdravlje i blagostanje povećavaju tokom odmora i da osmog dana dolaze do vrhunca.

Ipak, u roku od nedelju dana od povratka na posao, vraćaju se na početni nivo. Pokretači studije zaključili su da je pozitivni efekt ljetnjeg godišnjeg odmora kratkotrajan, ali da je samo iskustvo odmora, odnosno opuštanje, važno za snagu koja nam je potrebna nakon što pozitivni učinci odmora prođu, piše Azra.

Na kraju, iako nije zanemarljivo, popričajte sa svojim kolegama o provedenom odmoru. Malo ćaskanja će vam sigurno pomoći da lakše prebrodite dan i preživite gomilu obaveza koje vas čekaju.  Podrška i pomoć su vam sigurno dobrodošli, ali nemojte pretjerivati. Verujemo, da ćete se na ovaj način prisjetiti svih onih razloga zbog čega volite svoj posao i sve obaveze će vam lakše pasti.

____________________________________________________________________________

Izvor: Radio Berane

Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top