Kako se obogatiti? Uništite konkurenciju i ulažite tuđi a ne svoj novac | Ekonomist

Kako se obogatiti? Uništite konkurenciju i ulažite tuđi a ne svoj novac

Kako neko može postati milijarder? Dobra je vijest, kaže Wilks, – sve lakše, prije svega zbog rasta finansijskog sektora i nastajanja novih tržišta.

Ove je godine na Forbesovu listu ušlo već novih 290 bogataša.

Premda je važno više faktora za sticanje bogatstva, Wilks smatra da su ključna dva – uništavanje konkurencije i ulaganje tuđeg novca a ne svojeg. Najbolji sektori danas za stvaranje novca su farmaceutska industrija i tehnologija, no Wilks ima još jedan savjet – pokrenite posao tamo gdje niko drugi ne želi da radi.

‘Najbolje mjesto za posao je u stvari ono najgore‘, kaže i dodaje kako je najbolji primjer Roman Abramovič koji je pokrenuo posao u komunističkoj Rusiji. Do 2004. Moskva je imala više milijardera od New Yorka, a danas ih najviše ima u ekonomijama zemalja s najvećim ekonomskim rastom – Kini, Meksiku, Brazilu i Indiji.

No, da bi se postao bogat i još bogatiji nije samo dovoljno znati što treba raditi već veliku ulogu ima i ličnost.

Najveći bogataši su nemilosrdni, imaju takmičarski duh. Moraš biti spreman da uradiš što god treba da bi bio pobjednik, da bi bio najbolji i ne obazirati se previše na one koje ćeš ‘pregaziti’ na tom putu’, zaključuje Wilks.

Kako postati bogat?

– Prvo izaberite mjesto gdje bi mogli preuzeti monopol na tržištu – tako je meksički milijarder, Carlos Slim, koji je od 2010. do 2013. bio najbogatiji čovjek na svijetu, preuzeo kontrolu nad kompletnim telekomunikacijama u Meksiku.

– Širite posao što je brže moguće – Amazonu je tako uspjelo da privuče investitore koji su doslovce ‘ulivali’ novac u kompaniju.

– Najgore mjesto za pokretanje posla je u stvari najbolje – lakše je dominirati na tržištima koja se tek razvijaju i gdje je konkurencija manja.

– Preuzmite rizik i investirajte tuđa sredstava – uradite sve što možete da privučete investitore i onda se kockajte njihovim novcem. Bolje nego svojim.

– Da biste se obogatili morate imati svoju kompaniju i biti većinski vlasnik.

– Uspostavite svoju poslovnu mrežu – telekom mreže i špediterske kompanije stvorile su brojne milijardere.

Izvor: Dnevnik.hr

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top