Kako se dostavlja hrana na Islandu? | Ekonomist

Kako se dostavlja hrana na Islandu?

Dostava hrane dronom je velika inovacija koja stiže iz Rejkjavika, glavnog grada Islanda.

Ukoliko u Rejkjaviku naručite hranu preko interneta, dostaviće vam je ni više ni manje nego – dron. Island je jedna od nekoliko svjetskih zemalja koja je uvela ovu promjenu.

Kompanija koja proizvodi dronove, Flytrex, udružila se sa kompanijom AHA, jednom od islandskih najvećih kompanija za Internet prodaju i napravila servis koji znatno smanjuje vrijeme za koje hrana stiže do poručioca.

Video koji je postavljen ove nedelje pokazuje dron koji prelijeće rijeku do mušterije. Ovaj put, koji inače vozači pređu za oko 25 minuta, dron zbog svoje neometane putanje pređe za manje od četiri.

Ako pogledate naš grad, pun je zaliva i teških zakrčenih puteva, pa tako da bi se hrana dostavila od tačke A do tačke B, iako je razdaljina vazdušnom linijom samo dva kilometra, mora se voziti skoro sedam”, rekao je direktor kompanije AHA, Maron Kristoferson.

Možda na prvi pogled ovo izgleda kao da će ljudi ostati bez posla, ali Kristoferson naglašava da će dronovi raditi uporedo sa dostavom hrane kolima, a samim tim povećati mogućnosti dostave.

Sistem funkcioniše tako što se na dron zakači velika kutija sa porudžbinom. Dronovi putuju brzinom od oko 65 kilometara na sat, a mogu ponijeti do šest kilograma.

Iako mnoge kompanije, uključujući Amazon, žele da pokrenu slične servise, donosioci pravila moraju da se ubijede da je bezbjedno pustiti bespilotne letilice izvan vidokruga.


 

Izvor: N1

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top