Kako promijeniti loše navike? - Ekonomist

Kako promijeniti loše navike?

Navike upravljaju našim životima, a naše ponašanje ima značajan uticaj na naš stav.

Svako može njegovati navike koje su pozitivne i koje promovišu blagostanje i uspjeh. Međutim, ponekad poprimimo loše navike koje uzrokuju umor, depresiju i postanu nam prepreka do uspjeha.

Kada se ponašamo kao osoba kakva želimo da budemo, nakon nekog vremena to i postanemo. Neuspješni pokušaji da se odviknemo od loših navika nisu indikator da nećemo to i uspjeti u budućnosti.

Navike se mogu promijeniti, ali samo onda kada ih potpuno razumijemo i kada smo svjesni najjefikasnijih načina da suzbijemo neželjene aktivnosti. Najvažnije od svega je da zapamtite da se teško odvići od loših navika, ali je još teže živjeti sa njima.

 

U tekstu koji slijedi, objasnićemo Vam zašto se navike formiraju i kako da prekinete taj ciklus da bi ostvarili ono što želite.

 

5 Jednostavnih savjeta koje treba primijeniti kako bi promijenili navike

 

Morate razumjeti i identifikovati motive zbog kojih ste skloni neželjenim navikama. Ključno je da budete iskreni sa sobom. Što više informacija imate o navici, biće Vam lakše da je eliminišete.

Evo 5 vježbi koje Vam mogu proširiti znanje o navici i na taj način pomoći da je promijenite.

  1. Pravite male korake. Najjefikasniji način da se promijenite je da svakodnevno postavljate neke ciljeve i da se fokusirate na njihovo ispunjenje . Vaš cilj je da konstantno smanjujete vrijeme provedeno radeći neželjenu naviku.
  2. Diskonektujte se. Potpuno se isključite iz virtuelnog svijeta, makar na nekoliko sati.
  3. Napišite razloge zbog kojih želite da se promijenite. Morate znati zašto želite da napravite promjenu i šta očekujete od tog iskustva.
  4. Saznajte koja su to osjećanja, reakcije i situacije koje pokreću loše navike. Da li je to nervoza, uzbuđenje, dosada, depresija ili neki drugi osjećaj koji inicira potrebu za tom navikom? Kada to budete saznali, sistematično ćete sačuvati snagu volje za nadolazeći osjećaj.
  5. Fokusirajte se na mijenjanje jedne navike u datom trenutku. Skoro je nemoguće da napravite više promjena odjednom. Većina individua nema mentalnu snagu da upravlja sa više novih rutina. Stvaranje nove navike može trajati od 3 nedelje do čak 2 mjeseca.

 

Na kraju

Preko 40% onoga što radimo svakodnevno je navika. Sve što radimo, radimo zbog određenog razloga. Navike se stvaraju zato što mozak konstantno traži načine da uštedi trud.

Kada se navika pojavi, mozak prestane da se u potpunosti uključuje u donošenje odluka. Međutim, sve je to promjenljivo, samo treba vremena, znanja, vjere i  upornosti.

 

Izvor: Entrepreneur.com

 

 

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top