Kako prevazići strah od uspjeha?

Preduzetnici su poznati po tome što rizikuju. U izazov skačemo sa obije noge iako znamo da možemo da padnemo. I kada padnemo, to nas ne sprečava da opet skočimo. Ne postoji strah od neuspjeha. Neuspjeh znači da moramo probati nešto drugačije.

Strah od uspjeha? E to je nešto posebno.

Radeći sa preduzetnicima različitih profesija i vještina, tokom godina sam shvatio da postoji samo jedna stvar koja stoji na putu do uspjeha. Možete li da pogodite šta je to? Pokažite prstom na sebe. To ste Vi. To sam ja. To smo mi.

Mi postavljamo rokove, pravimo to-do liste, pravimo marketing planove i pričamo ljudima o našim nevjerovatnim idejama. Ništa drugo nam ne stoji na putu, osim naše samo-sabotaže — glupi izgovori zašto nešto nismo završili, govorimo sebi da je biti prosječan dovoljno dobro ili vjerujemo da je cilj koji smo sebi postavili nemoguć za ostvarivanje.

Osoba koja je napravila lažnu listu izgovora je osoba koja nam stoji na putu. Ne možemo kriviti naše porodice, vaspitanje, žene, djecu, muževe, okolnosti ili klijente. Krivica je naša, ne njihova. Nije to da mi ne možemo uraditi veliku stvar; već smo uplašeni od rezultata.

 

Pa, šta ako ste uspješni? Možete napraviti ogromnu razliku? Zvuči užasno. Hm, pa i ne baš užasno? Jer ono što treba da uradite jeste da napravite razliku, zbog toga ste stvoreni, zbog toga ste i došli na ovaj svijet. (Čak iako je to ogromna razlika u životu jedne osobe.)

I ukazujem na sebe dok ovo pišem. Kako mi je biznis napredovao ove dvije godine, gledao sam druge kako ovo rade i shvatio sam da sam previše odlagao neizbježnu promjenu. Tražio sam izgovore i nalazio ih. Ometao sam sam sebe. Kreirao sam događaje koji bi remetili moj put do uspjeha.

Zato što sam prestravljen uspjeha. Od ogromne količine života koje mogu promijeniti, i zato jer imam unutrašnju moć. Pa, šta ako sam uspješan? Svijet može biti mnogo ljepši, jer tamo negdje postoje druga živa bića koja rade ono za šta su stvoreni dok izdržavaju sebe i pomažu ostale. Zvuči užasno, zar ne?

 

Zapitajte se, ono što sam ja zapitao sebe :

 

Zašto sam sebi stojim na putu?

Naše prošlosti imaju način da se ušunjaju i da budu dio naše budućnosti. Tada možemo biti kao teški predmeti koje je teško pomjeriti sa puta. Šta je ono čega se trebate osloboditi? Koje su to riječi koje vam je neko uputio, a koje su vam još uvijek u mislima?

 

Kako po meni, izgleda uspjeh? 

Uspjeh može biti eterična stvar ukoliko ga ne definišemo. Jasno definisani cilj koji postavite će vam reći šta je za vas uspjeh. I to može biti pomjerajuća meta. Da li ćete ostvariti neki novčani cilj? Da li ćete pomoći određenom broju ljudi? Da li postoje neki manji uspjesi tokom puta koji će vas  dovesti do velikog uspjeha?

 

Šta se desi kada postanem uspješan?

Kada konačno dostignete uspjeh to može biti ogromno olakšanje, ali šta se dešava kada konačno stignete tamo? Da li ćete postaviti novi cilj? Da li ćete slaviti? Da li ćete pronaći neki novi pravac? Da li ćete odustati?

Bićete uspješni onda kada to i odlučite. Nemojte stajati sebi na put i prestanite sa traženjem izgovorima.

 

 

Prevod sa engleskog: Amra Pupović

Izvor: Entrepreneur.com

Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top