Kako pretvoriti 2015. u godinu poslovnog uspjeha? | Ekonomist

Kako pretvoriti 2015. u godinu poslovnog uspjeha?

Poznati francuski pisac Antoine de Saint-Exupery je izjavio kako je cilj bez plana puka želja.

Postizanje uspjeha zahtijeva više od sreće i više od upornog rada – zahtijeva konkretan plan. Stvaranje plana ne mora nužno biti komplikovan zadatak. Donosimo nekoliko savjeta koji će vam pomoći da kreirate sopstveni plan za karijeru:

Dobro razmislite o sebi i svojim sposobnostima

Razmislite o sebi kao o proizvodu. Odredite sopstvene prednosti i slabosti, a onda se uhvatite u koštac s tim istim slabostima. Šta možete učiniti kako biste poboljšali svoja znanja i unaprijedili vještine?

Definišite želje

Ako ne znate šta želite, kako ćete to postići? Uzmite vremena i definišite svoje poslovne aspiracije. Gdje se vidite za tri, pet, deset godina?

Upoznajte konkurenciju

Konkurencija je sastavni dio života. Kako se vaše vještine kotiraju u poređenju s drugima? Poznavanje konkurencije pomoći će vam da odredite svoje prednosti i nedostatke te da odlučite šta je potrebno kako biste bili na istom nivou.

Identifikujte ciljeve i napravite plan

Ciljevi su izraz vaših poslovnih i ličnih težnji te vaše viđenje napretka u karijeri. Oni vam pomažu da se nastavite kretati u pozitivnom smjeru.

Ne odugovlačite s realizacijom

Ne dopustite da vas strah od nepoznatog sputava. Poslovni planovi, kao i ideje, imaju učinak samo ako su realizovani.

Proslavite uspjeh

Ne morate čekati da drugi primijete vaš uspjeh. Nagradite i ohrabrite sebe kako biste održali motivaciju i nadahnuće za nastavak plana.

 

Izvor: Forbes
Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top