Kako postati milioner do tridesete godine | Ekonomist

Kako postati milioner do tridesete godine

Obogatiti se i postati milioner je tabu tema, a reći da je to moguće postići do 30-te godine zvuči kao fantazija. E pa ne bi trebalo biti tabu i moguće je. Sa 21 godinu napustio sam koledž, bio bez kinte i u dugovima. Sa 30 postao sam milioner.

Slijedi deset načina koji će vam pomoći da postanete milioneri.

1. Slijedite novac.

Prvi korak je da se fokusirate na uvećavanju svojih prihoda i da to ponavljate. Moj početni prihod bio je 3 000 dolara mjesečno, da bi se devet godina kasnije on popeo na 20 000. Počnite da pratite novac i to će vas natjerati da kontrolišete prihode i uvidite mogućnosti.

2. Ne pokazujte se, prikažite se!

Svoj prvi luksuzni sat i auto nisam kupio sve dok moja preduzeća nisu proizvodila više sigurnih tokova prihoda. I dalje sam vozio Tojotu Camry kad sam postao milioner. Budi poznat po svojoj radnoj etici, ne po sitnicama koje kupuješ.

3. Čuvajte da bi investirali, a ne skladištili novac.

Jedini razlog čuvanja novca jeste njegovo kasnije investiranje. Sačuvajte novac na sigurnom računu koji nećete koristiti ni za šta drugo, čak ni za hitne slučajeve. Ovo će vas natjerati da radite na daljem povećanju prihoda.

4. Izbjegavajte dug koji vam se ne isplati.

Neka vam to bude pravilo – nikad ne koristite dug koji vam neće donijeti novac. Ja sam jednom pozajmio novac za auto, ali sam znao da mogu da uvećam prihode.

5. Tretirajte novac kao ljubomornog ljubavnika.

Milioni priželjkuju finansijsku slobodu, ali samo oni kojima je to prioritet imaju milione. Da bi se obogatili to mora da vam bude prioritet. Novac je kao ljubomorni ljubavnik. Ignorišite ga i on će ignorisati vas, ili još gore – otići će kod nekoga kome će biti prioritet.

6. Novac nikad ne spava.

Novac ne zna za vrijeme, rasporede ili odmore, a ne bi trebali ni vi. Novac voli ljude koji imaju odličnu radnu etiku. Sa 26 godina radio sam u maloprodaji, i radnja se zatvarala u 19 h. Većinu vremena mogli ste me vidjeti kako tamo radim do 23h, obezbjeđujući dodatnu prodaju. Nikad nemojte biti najpametniji ili najsrećniji čovjek – samo se osigurajte da radite bolje od drugih.

7. Biti siromašan nema nikakvog smisla.

Bio sam siromah, i to je skroz bezveze. Imao sam onoliko koliko mi je trebalo, a i to je podjednako loše. Bill Gates je jednom rekao: „Ako ste se rodili siromašni, to nije vaša greška. Ali ukoliko umrete kao ubogi siromah, e onda jeste“.

8. Neka vam uzor bude milioner.

Većina nas je rođena u srednjem staležu ili siromašnije, i pridržavaju se ideja i ograničenja koje ti staleži donose. Proučavao sam milionere kako bih radio isto što i oni. Nabavite sopstvenog uzora milionera i proučavajte ga. Većina bogatih ljudi je veoma velikodusna u dijeljenju sopstvenog iskustva i znanja.

9. Neka novac uradi sav težak posao za vas.

Investiranje je Sveti gral bogaćenja. To znači da treba više novca da zarađujete od investiranja, a ne od posla. Druga kompanija u kojoj sam počeo da radim zahtijevala je da uložim 50 000 dolara. Ta kompanija sada mi vraća tih 50 000 dolara zadnjih deset godina. Novac mora da radi za vas.

10. Ciljajte na 10 miliona, ne na milion.

Najveća finansijska greška koju sam napravio bila je ta što nisam mislio dovoljno široko. Ohrabrujem vas da krenete ka više od milion. Ne postoji nestašica novca na planeti, samo nestašica širokoumnih ljudi.

Primijenite ovih deset koraka i bićete bogati. Izbjegavajte načine za brzo bogaćenje, budite etični, nikad ne odustajte, i onda kada uspijete u tome, budite raspoloženi drugim da pomognete da postignu isto to.

Izvor: entrepreneur.com

 

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top