Kako poslodavci procjenjuju kandidate?

Kako poslodavci procjenjuju kandidate?

Kao i na svakom razgovoru za posao, veoma je bitno da vaše iskustvo, znanja, obrazovanje i vještine odgovaraju ponuđenom poslu. Ipak, što ako su dva kandidata podjednaka kada je to u pitanju?

Osim tih ključnih informacija, poslodavci procjenjuju kandidate i na drugim poljima, kao što su komunikacija ili entuzijazam.

Ovo su četiri tačke na temelju kojih poslodavci odlučuju o tome ko je najbolji kandidat:

Entuzijazam

Poslodavci žele kandidate s pozitivnim stavom, koji osjećaju strast prema ponuđenoj radnoj poziciji. Potrudite se da to bude jasno iz vaše komunikacije s poslodavcima.

Komunikacione vještine

Komunikacione vještine su veoma bitne. Ako želite da impresionirate poslodavce, morate biti sposobni artikulisati relevantno radno iskustvo i vlastite sposobnosti kojima možete doprinijeti kompaniji. Ne zaboravite da komunikacija uključuje i govor tijela, odnosno neverbalnu komunikaciju.

Tehničke vještine

Pomno analizirajte oglas za posao kako biste zaključili raspolažete li potrebnim vještinama. Istražite vodeće ljude na LinkedInu kako biste utvrdili šta traže od radnika.

Kako se uklapate?

Na razgovoru za posao morate pokazati kako ćete se moći uklopiti u novu radnu sredinu. Dvije su stvari ključne – vaša kompetencija i vaša ličnost. Stoga se nemojte bojati pokazati svoju.

 

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top