Kako ostvariti ciljeve | Ekonomist

Kako ostvariti ciljeve

Srčanost, inteligencija, hrabrost – sve su to veoma važne osobine u svakoj borbi za ostvarivanje bilo kog ličnog cilja. Međutim, za konačan uspjeh potreban je jedan poseban katalizator, koji se nameće kao srž cijelog napora, kao vodilja cijele filozofije rada – lična odgovornost u procesu realizacije naših želja. Ne smijete čekati da neko sa strane čarobnim štapićem riješi sve vaše probleme i izazove sa kojima se susrijećete, niti pustiti da okolnosti budu sudija vašoj nadi i ostvarivanju snova. Umjesto toga, uzmite kontrolu nad okolnostima u svoje ruke i bićete nadomak cilja.

Bilo da želite da napravite temeljne promjene u svom životu ili samo „sitna podešavanja“, nudimo vam nekoliko dobrih smjernica, koje mogu biti od velike pomoći na tom putu, koje će sve postupke, odluke, uspjehe i neuspjehe učiniti – vašim.

 1. Redefinišite odgovornost – sam pojam odgovornosti kod mnogih izaziva strah. Ne pokleknite pred njim – ostanite dosljedni sebi i ostvarenje cilja neće biti toliko teško. Odgovornost posmatrajte kao dar, kao dobar psihološko-emotivni sklop koji osigurava uspjeh, ne nešto na što ste prisiljeni i što mrzite.
 2. Zamislite da vaš život zavisi od toga – kada se konačno prebacite u željeni, kreativni mod, počećete da nalazite rješenja za stvari za koje ste do skora mislili da su van vaše kontrole. Cilj koji želite da ostvarite, nejvjerovatnije nije pitanje života ili smrti, ali ako zamislite da je tako, mnoge kreativne ideje i strategije će vam doći u glavu. I ako vam život nije u opasnosti – vaša sreća i uspjeh možda jesu.
 3. Kada ne možete da kontrolišete okolnosti, ne dozvolite da one kontrolišu vas. Jednostavan primjer – 22. marta 2012., vojska afričke države Mali ušla je u predsjedničku palatu, i svrgla demokratski izabranog predsjednika. U nastalim previranjima, islamistički militanti su preuzeli vlast nad 2/3 zemlje i zaustavili održavanje zakazanih izbora. „To je bio tragičan trenutak“, kaže Da Samake, gradonačelnik malog grada na zapadu Malija. „Došao sam u dnevnu sobu i samo se srušio na kauč. Supruga je prišla i udarila me nogom. „Zašto to radiš, treba mi saosjećanje?“ Ona je samo rekla – „Izađi napolje i uradi nešto“.
 4. Želja mora biti jača od svijesti o odricanju –sve što radite ima svoju cijenu – vuče energiju, napor, strpljenje, novac. Prirodno je da želite da živite lijepo bez odricanja – želite da izgubite na kilaži bez znojenja i bez odricanja od omiljene hrane. Uspjeh je zagarantovan jedino kada je želja jača od žaljenja za svim što u njeno ostvarenje morate uložiti.
 1. Budite jači od gravitacije – kao što velika nebeska tijela imaju moć da privlače sve što je manje od njih u okolini, tako i problemi mogu da vas udalje od tačke u kojoj želite da se nađete. Sila kojom vas vuku sve je jača što su izazovi veći i teži.
 2. Svaki pomak zahtijeva jak i hrabar pokret – glumac Džim Keri odrastao je u teškom siromaštvu, cijela njegova porodica živjela je u kombiju, nakon što mu je otac ostao bez posla. Ali, njegova vjera u budućnost bila je jača od svih nedaća. Postoji priča da je jedne noći, na početku svoje glumačke karijere, vozeći se okolinom Los Anđelesa, Keri izvadio knjižicu i napisao sebi ček na 10 miliona dolara. „Za usluge glume“, dodao je u objašnjenju i stavio ga u novčanik. U sljedećih pet godina, ovo obećanje mu je donijelo svjetsku slavu i zaradu od 20 miliona po filmu.
  Kada istražujete svoje unutrašnje potencijale, imate pravo da zamislite svoju željenu realnost.
 3. Pitajte za povratne informacije – traženje savjeta i kritika od drugih jača vašu odgovornost. Važno je da vam prijatelj, mentor, porodica ili neko drugi važan kaže svoje iskreno mišljenje o onome što radite. Treba da im naglasite da vas neće uništiti iskrenošću. Povratne informacije pomoći će vam da prevaziđete mrtve uglove i ostvarite bolje rezultate.
 4. Zapitajte se – „Jesam li ja vlasnik ili zakupac?“. U prirodi nam je da više brinemo o stvarima koje su naše, jer u stvari koje su tu samo privremeno nismo uložili koliko bismo uložili u svoje. Jeste li ikada oprali iznajmljeno auto? Naravno da ne. Kada nešto steknemo, za to smo sigurno položili neku žrtvu i kroz nju stvar ima veću vrijednost. Ako ste stvarno odlučili da uspijete, dajte cijeloga sebe.
 5. Pripremite se za „hod po blatu“ – pronalaženje pravog rješenja je kao potraga za zlatom. Morate ukloniti tone i tone zemlje, da biste došli do jednog grama zlata.
 6. Učinite da se želje ostvare – kako se to radi?! Kako da učinite da lična odgovornost stvarno djeluje? Ima neki prekidač, dugme? Aplikacija? Ima, vjerovali ili ne. Zove se pravi izbor i rad na njemu. Imate izbor između vaših želja, na jednoj strani, i jadikovanja u ulozi žrtve, na drugoj. Pravi uspjeh ne dolazi spolja, nego iznutra. Nema čarobnog štapića.
Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top