Kako održati dobar govor? | Ekonomist

Kako održati dobar govor?

Osnova svakog govorenja i ubjeđivanja je poznavanje teme. To je ključ uspjeha kada je u pitanju prezentovanje. Dobra priprema i podvlačenje bitnih činjenica učiniće da se osjećate sigurno i da drugi primijete da ste samouvjereni. To će vam pomoći i ukoliko vam budu postavljali pitanja ili komentarisali neki dio vašeg izlaganja. Uvijek iščitajte malo više o temi kojom se bavite.

Ukoliko imate problem s govorenjem pred publikom učinite sve da se osjećate dobro. Neka vaša garderoba bude prijatna. Ne oblačite ništa nenošeno i usko, naročito cipele. Neka to bude neka dobra kombinacija koja će vam dati samopouzdanje i učiniti da smjelo stanete pred druge dok govorite.

 

Neka vaše izlaganje ima red. Prvo ukažite na problem ili predstavite temu, zatim predstavite načine na koji se problem može riješiti ili uđite u srž izlaganja i, za kraj, pozovite druge na akciju ili predstavite prvi sledeći korak, dajte pouku i rezime priče.

 

Gestikulacija je jedan od djelova govorenja stoga vodite računa o svojim pokretima. Ne zaustavljajte naglo pokrete i ne mašite mnogo rukama jer ćete tako pokazati da ste nervozni i izgledaćete neuravnoteženo. Ne treba ponavljati neprestano isti pokret jer sve su to stvari koje će skrenuti pažnju sa vaših riječi. Mali trik ukoliko ne možete da uskladite ruke je da uvijek jednu ruku spustite na sto ili njome držite nešto, tako ćete napraviti asimetriju u držanju koja je dobra za nastup. Poradite i na mimici, neka vaše lice ne pravi ljute grimase.

Dobro se odmorite prije izlaganja. To će uticati na vašu koncentraciju i učiniće da izgledate prijatnije. Za govor je dobro da se bavite fizičkom aktivnošću jer će učiniti da imate dobro držanje dok govorite i da se ne umarete brzo na izlaganju. Bitno je imati obrok prije izlaganja, ali to ne treba da bude jaka i teško varljiva hrana koja će vam spustiti pritisak ili će učiniti da se osjećate nelagodno.

 

Bitno je da vaše govorenje bude jasno, kako bi vas drugi razumjeli, naročito ako je u pitanju posao. Postoji nekoliko načina da to dobro uradite. Prvenstveno treba uraditi nekoliko vježbi disanja. Tako ćete povećeti kapacitet pluća i nećete se umarati i praviti greške ili ostajati bez daha. Vježbe dikcije su ključ uspjeha dobrog govorenja. Zadobićete pažnju drugih i nećete morati da ponavljate bitne djelove, svako će vas razumjeti. Ukoliko imate poteškoća u govoru možete to ispraviti dikcijskim vježbama, a možete naći mnogo sajtova koji se bave ovom temom. Prije samog izlaganja možete zagrijati mišiće govornog aparata maksimalnim otvaranjem usta ili izgovaranjem azbuke tako što ćete posebno naglasiti svako slovo i izgovarati ih jedno po jedno polako.

 

Ovo su sitnice koje mogu bitno uticati na vaše izlaganje i naročito vam pomoći ukoliko imate prirodnu barijeru govorenja pred auditorijumom. Najbolje rezultate ćete postići ukoliko ste smireni i imate bar dozu samopouzdanja koje će stvoriti autroritornost kojom ćete ubijediti druge u ono što pričate.

 

 

Izvor: Bizlife.rs

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top