Kako odgovoriti na pitanje "Zašto želite da raditeu ovoj kompaniji?"

Kako odgovoriti na pitanje “Zašto želite da radite u ovoj kompaniji?”

S ovim se pitanjem susrećemo na svakom razgovoru za posao. Na prvi pogled se čini kao sasvim jednostavno pitanje.

Poenta je u tome da bi vaš odgovor trebao biti drugačiji od klasičnih odgovora, trebao bi vas izdvojiti. Međutim, jako je teško smisliti odgovor kojeg se niko drugi nije sjetio.

Donosimo nekoliko savjeta koji bi vam mogli pomoći:

Istražite kompaniju u kojoj želite raditi

Pritom nije riječ o površnom pregledu službene web stranice. Svi to rade. Da biste zaista impresionirali poslodavce, morate se posvetiti problematici. Pregledajte izjave za javnost, YouTube kanale i sve dostupne materijale na internetu.

Bitne teme

Prilikom odgovaranja ne zaboravite pokazati da, na primjer, cijenite proizvode i usluge te kompanije ili da vam se sviđa korporativna kultura koju kompanija zagovara. Tako ćete pokazati svoje poznavanje kompanije, ali i privući poslodavce.

Iskoristite pitanje da biste naveli svoje vještine i iskustvo

Na primjer, ako se kompanija opisuje kao ‘inovativna’, možete objasniti kako vas je prethodno radno mjesto naučilo da pronalazite inovativna rješenja za probleme, a možete navesti i primjere.

 

Izvor: Lider/Career Addict

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top