Kako odgovoriti na pitanje ,,Šta je idealan posao?" | Ekonomist

Kako odgovoriti na pitanje ,,Šta je idealan posao?”

Na razgovoru za posao nije jednostavno odgovoriti na pitanje o idealnom radnom mjestu. Prije svega, vrlo je velika šansa da posao na koji ste se prijavili zapravo nije ono što smatrate idealnim.

Poslodavci na razgovoru za posao pokušavaju da shvate da li imate vještine potrebne za obavljanje posla. Dodatno ih zanima koliko ste motivisani za obavljanje ponuđenog posla. Stoga ne bi bilo mudro objašnjavati kako ponuđena pozicija ne odgovara vašoj ideji idealnog posla. Umjesto toga, pokušajte da povežete svoj odgovor s poslovnom pozicijom na koju te se prijavili.

Šta spomenuti?

Bilo bi idealno kad biste idealan posao mogli da opišete koristeći reference na neke elemente ponuđenog posla. Razmislite šta vam najbolje odgovara. Uživate u rješavanju problema i konflikata? Savršeno funkcionišete pod pritiskom? Volite da budete u kontaktu s ljudima? Proučite oglas za posao i pokušajte da pronađete preklapanja. Ako ih pronađete, na dobrom ste putu.

Vaš odgovor ne mora da sadrži konkretnu poslovnu poziciju. Možete da navedete odgovornosti za koje biste voljeli da su dijelom opis vašeg radnog mjesta, vještine koje volite da koristite ili tip korporativne kulture koji vam najbolje odgovara.

Ukoliko neke navode možete da potkrijepite primjerima s poslova koje ste ranije obavljali, vaše će objašnjenje imati veću težinu. Istovremeno, to vam je prilika da navedete svoje najveće prednosti.

Izvor:
Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top