Kako napisati CV, šta iz njega izostaviti!

Kako napisati CV i šta izbaciti iz njega?

kako napisati CV

CV ne bi trebao da bude duži od dvije stranice, a mnogi se slažu da je i to previše. Pa onda kako napisati CV i šta izbjeći?

Stoga biste prilikom popunjavanja CV-a trebali da se koncentrišete na ono najbitnije za poziciju na koju se prijavljujete. Poslodavci bi trebalo na prvi pogled da uoče najbitnije informacije o vama, a to su obrazovanje i kvalifikacije. Kako napisati CV je svojevrsna umjetnost, a ovo je popis stvari koje će usporiti vaš CV i koje biste definitivno trebalo da izbacite:

Riječ CV i datum

Nema potrebe da naznačavate da je riječ o CV-u. Poslodavci bi na prvi pogled trebali da znaju o čemu je riječ. Takođe, kada šaljete dokument mailom, nemojte ga samo imenovati CV, već dodajte i svoje ime. Samim činom pravilnog imenovanja fajla, skrećete pažnju na sebe kao nekog ko brine o detaljima. Ne navodite datum, jer on već piše u zaglavlju maila.

Lične informacije (osim kontakta)

U CV-u biste od ličnih informacija trebali da navete samo ime i prezime, adresu, email i broj mobilnog telefona. Rasa, pol, seksualna orijentacija, religija, politička opredjeljenja ili porodična situacija spadaju u kategoriju privatnih informacija, nebitnih za selekciju kandidata. Isto se odnosi i na fotografije i fizičke karakteristike.

Nebitno radno iskustvo

Nemojte uključivati sve poslove koje ste ikad radili. Fokusirajte se samo na one koji su povezani sa poslom za koji se prijavljujete, odnosno na ono radno iskustvo koje bi vam moglo biti od pomoći na željenom radnom mjestu.

Hobije

Osim ako je u pitanju hobi koji je na bilo koji način povezan s radnom pozicijom ili kompanijom, a takvi su zaista rijetki, poslodavce sigurno neće zanimati činjenica da se bavite plivanjem ili filatelijom.

Izvor:
Oznake
Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top