Kako je upravljao Steve Jobs?

 Steve Jobs je karijeru počeo kao, najblaže rečeno, diskutabilan lider, ali se vremenom poboljšao. Prethodna rečenica mogla bi se nazvati kratkim sadržajem najnovije biografije izvršnog direktora Applea, Stevea Jobsa, naslova ‘Becoming Steve Jobs’.

Autori knjige, Brent Schlender i Rick Tetzeli, u knjizi argumentuju kako je prikaz Jobsa u javnosti nastao na temelju ‘stereotipa koji su kreirani još u 1980-ima’. Oni tvrde da se Jobsov pristup upravljanju u međuvremenu znatno izmijenio, čemu su doprinijele promjene na profesionalnom, kao i na privatnom planu (zaljubio se u Laurene Powell Jobs, koja će mu postati žena).

Neki elementi upravljanja su zauvijek ostali prisutni – ljestvice su uvijek bile postavljene nevjerojatno visoko, prema kolegama je bio ozbiljan i često se s njima prepirao – ali knjiga sugeriše da je Jobs tokom godina postao manje autoritaran, a sve više fleksibilan i empatičan.

U kompjuterskoj kompaniji NeXT, koju je pokrenuo pošto je napustio Apple, prebacivali su mu mikromenadžment, impulsivan i loš odabir novih radnika i vikanje na kolege. Ipak, neki od tadašnjih zaposlenih kompanije objašnjavaju da je Jobs pokušavao da bude očinska figura, što se poklapa s činjenicom da je u privatnom životu takođe postao otac.

– Steve je organiziovao porodične piknike za zaposlene u Menlo Parku. Sve je bilo puno klovnova, hamburgera i hot dogova, igrala se odbojka i slično. – tvrdi knjiga.

Kada se vratio u Apple morao je da smanji broj radnika i reorganizuje kompaniju, ali je izrazio žaljenje zbog takvih postupaka, što nije odlika inherentna mlađem Jobsu.

– Radim to zato što mi je to posao. Međutim, kada pogledam ljude koje moram da otpustim, vidim ih kao petogodišnjake. Padne mi na pamet da bih to jednako tako mogao biti ja i razmišljam kako bih u tom slučaju morao da obavijestim svoju porodicu da sam dobio otkaz. Ranije nisam doživljavao takve situacije. – navodno je izjavio Jobs.

Oni koji su radili s Jobsom objašnjavaju kako je konstantno komentarisao rad zaposlenih, ali ne službenim putem. Jedan od njegovih kolega tvrdi da je Jobs mrzio formalnosti. Smatrao je kako zaposlenima cijelo vrijeme komentiriše obavljeni posao pa nema potrebe za formalnim osvrtima. Isto tako, nije pribjegavao pohvalama – najuspješnije radnike bi nagrađivao tako što bi ih odveo u šetnju.

U ranijim stadijima karijere Jobs je konstantno radio. Međutim, kad se vratio u Apple, pokušao je da održi kakav-takav balans između privatnog i poslovnog života. Osim toga, Jobs je i meditirao. Poslije rođenja djece više nije imao vremena za svakodnevne meditacije, ali ga je jednom sedmično posjećivao budistički sveštenik Kobun Chino Otogawa, koji mu je pružao savjete kako da pomiri svoje spiritualne potrebe i poslovne ciljeve.

Poslije prve operacije 2004. godine, Jobsov stil upravljanja se opet promijenio. Žustrije je insistirao na uvođenju inovacija, ali je imao sve manje vremena i energije da se bavi ostalim segmentima poslovanja, kao što je zapošljavanje ili proizvodnja. Možda je upravo ta nezaustavljiva želja za inovacijama razlog zbog kog je Apple nanizao toliko uspjeha u svega sedam godina poslije Jobsove smrti.

Izvor:
Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top