Kako je ruski gigant pobijedio nisku cijenu nafte... | Ekonomist

Kako je ruski gigant pobijedio nisku cijenu nafte…

Smanjenje troškova je pomoglo ruskoj naftnoj kompaniji Rosnjeft da pobijedi niske cijene nafte, kao i da nadmaši prognoze analitičara.

Neto profit Rosnjefta, koji je u državnom vlasništvu, porastao je u periodu jul-septembar ove godine na 113 milijardi rubalja (1,6 milijardi evra), čime su nadmašena očekivanja analitičara koji su učestvovali u anketi ruske agencije Interfaks.

U istom periodu prošle godine, Rosnjeft je evidentirao gubitak od milijardu rubalja zbog sunovrata globalnih cena nafte i uvodjenja zapadnih sankcija protiv Moskve i ruskih kompanija zbog ukrajinske krize.

“Uprkos izazovnom ekonomskom okruženju, kompanija uspijeva da poboljša efikasnost. Ovo je ostvareno zahvaljujući zadržavanju poslovnih troškova na održivom nivou”, izjavio je generalni direktor Rosnjefta, Igor Sečin, i dodao da je kompanija poboljšala svoju kreditnu strukturu “smanjujući teret duga na ciljani nivo”.

Rosnjeft je ukupne troškove srezao za 6,0 odsto, na 1,14 biliona rubalja, uprkos blagom povećanju proizvodnih troškova, dok je prodaja smanjena za 8,0 odsto na 1,27 biliona rubalja.

IZVOR: TANJUG

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top