Kako je jedna knjižara povećala posjetu svom sajtu "Litbait" tehnikom | Ekonomist

Kako je jedna knjižara povećala posjetu svom sajtu “Litbait” tehnikom

Sjajna marketinška ideje knjižare „The Wild Detectives“ iz Dalasa (Teksas) koristila je tehniku „Litbait“, da bi privukla čitaoce i skrenula pažnju na sebe, je odjeknula svijetom. Koliko ona stvarno utiče na čitanost, pročitajte u nastavku.

„Litbait“ je mješavina literature (lit) i „clikbait“ naslova – za koje je čuo skoro svako ko koristi internet. To su svi oni naslovi koji počinju sa „Nećete vjerovati“, „Nikada nećete pogoditi“, “A onda se desilo nešto neočekivano“ i slično, a cilj im je da što ljudi više klikne na ove naslove kako bi vidjeli o čemu se u tekstu radi. Naravno, kada pročitate o čemu se radi osjećate se kao da vas je neko debelo namagarčio, ali to je sada druga priča.

Upravo je pomenuta knjižara koristila ovu tehniku da promoviše neka od najvećih djela svjetskih klasika. Evo nekih primjera:

„Britanac umro kada je selfi pošao po zlu“ (Slika Dorijana Greja)

„Tinejdžerka navela mladića da se ubije“ (Romeo i Julija)

„Kada je OK da se posrame („slut shame“) samohrane majke“ (Skerletno slovo)

„Nikada nećete pogoditi šta se desilo ovoj tinejdžerki nakon što je tornado uništio njen dom.“ (Čarobnjak iz Oza)

„Nova sintetička droga pretvara Londonce i nasilne manijake.“ (Neobičan slučaj doktora Džekila i gospodina Hajda)

I pobjednik:

„Ovaj italijanski političar čini da Tramp izgleda kao svetac“ (Vladalac, Nikolo Makijaveli)

Kampanja je lansirana 6. septembra što je Nacionalni dan čitanja knjige. Kada čitaoci kliknu na linkove, preusmjeravaju se na post bloga koji uključuje tekst cijele knjige.

Knjižara „The Wild Detectives“ kaže da je projekat „Litbait“ podigao posjetu 14.000 puta, a „Facebook engagement“ povećao se 150 odsto.

Pali ste na naslove, sada padnite na knjigu,“ poruka je videa, što umnogome sumira cilj ove kampanje – da podsjete ljude da postoje mnogo bolje stvari za čitanje od članaka kojima je cilj samo jedno – što više klikova.

 

Komentariši

Top