Kako je Italija izbjegla potrese na berzi?

Kako je Italija izbjegla potrese na berzi?

Potresi koji su vrijednost akcija na evropskim berzama umanjili za 8,3 biliona dolara izgleda da su zaobišli jedno tržište, a to je tržište Italije, piše Blumberg

Dok su evropske akcije izgubile preko tri četvrtine vrijednosti od početka godine, glavni indeks italijanske berze FTSE Mib, i dalje je u plusu od 15 odsto, navodi njujorška agencija.

Naime, dionice u Italiji su pretrpjele manju štetu, jer italijanske kompanije nisu izložene Kini. Istovremeno, trgovci spekulišu da će ekonomski oporavak Italije podstaći rast akcija koje su nadmašile ostale evropske dionice.

Zaista je od pomoći činjenica da se podaci poboljšavaju i da je Renci (italijanski premijer, Mateo) preduzeo brojne pozitivne mjere za zemlju”, izjavio je suosnivač i menadžer kompanije “Klerinvest” iz Ženeva, Ion-Mark Valahu.

Dok je njemački indeks DAX oslabio 17 odsto u odnosu na rekordnu vrijednost iz aprila, italijanske akcije su izgubile manje od polovine toga.

Kako navodi njujorška agencija, najveće italijanske kompanije čijim se akcijama trguje u okviru indeksa FTSE Mib – Eni, banka Inteza i Unikredit – ostvarile su preko 65 odsto cjelokupnih prihoda u Evropi i manje od 15 odsto u Aziji.

Među investitorima raste optimizam u vezi sa Rencijevim mjerama, kao i u pogledu djelovanja podsticaja Evropske centralne banke, navodi “Blumberg”, i dodaje da je privreda Italije u prvoj polovini godine porasla više od prvobitnih očekivanja, a nezaposlenost je u julu neočekivano pala.

Izvor: B92

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top