Kako je Fed učinio uslugu Kini?

Peking — Kineska centralna banka utvrdila je zvanični srednji kurs juana na najvišem tromjesečnom nivou prema dolaru, nakon što je američka valuta oslabila.

Narodna banka Kine (PBoC) utvrdila je kurs juana na 6,4628 juana za dolar, što je za 0,51 odsto više u odnosu na jučerašnji kurs od 6,4961 juana za dolar i najveći dnevni rast zvaničnog kursa od novembra 2015. godine, prema saopštenju Kineskog sistema za trgovanje devizama, prenosi agencija Frans pres.

Kako bi spriječila volatilnost i zadržala kontrolu nad valutom, Kina reguliše kurs svoje valute u skladu sa pravilnikom koji dozvoljava odstupanja od dva odsto dnevno.

Američki dolar je u padu otkako je američka Uprava federalnih rezervi (Fed) iznenadila tržišta zadržavanjem iste kamatne stope, i obaranjem svojih projekcija vezano za podizanje kamatnih stopa u ovoj godini.

“Tržište sada očekuje da će Fed manje puta u ovoj godini podići troškove zaduživanja, što će olabaviti pritisak na odliv kapitala iz tržista u razvoju i pružiće podstrek azijskim valutama, među kojima je i juan”, izjavio je analitičar banke Benk ov Ist Ejša iz Hongkonga, Keniks Lai.

Dodao je da kineska centralna banka verovatno neće dozvoliti značajniju aprecijaciju juana, pošto bi valuta koja je isuviše jaka mogla da ugrozi kineski izvoz i ekonomske pokazatelje.

 

Izvor: Tanjug

Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top