Kako je Austrija zaradila 39 mlrd € od EU | Ekonomist

Kako je Austrija zaradila 39 mlrd € od EU

Austriji su od 2004. godine nove zemlje članice Evropske unije donijele profit od 39 milijardi evra.

Očekuje se da to tržište za Austriju i dalje bude profitabilno, uprkos neizvesnim ekonomskim i socijalnim prilikama u tim zemljama, prema studiji koju je uradio Bečki institut za međunarodne ekonomske studije (WIIW). Austrija je u Sloveniji i Hrvatskoj najveći direktni investitor, a u Bugarskoj, Rumuniji, Češkoj i Slovačkoj drugi, dok je u Mađarskoj na četvrtoj poziciji, prenosi portal Beč internešenal.

Investicije Austrije u istočnu Evropu su porasle sa 400 miliona evra u 1990. godini na 67,2 milijarde evra u 2012.

Investicije u sedam novih zemalja Evropske unije Austriji su u periodu od 2006. do 2014. donijele profit od 31 milijardu evra. Kako se navodi, najmanje četvrtina te sume (oko 8,3 milijarde evra) reinvestirana je u zemlje centralno-istočne Evrope.

Što se povraćaja investicija tiče, najveći je bio iz Češke, 6,7 milijardi evra a zatim iz Mađarske 3,8 milijardi evra. Na trećem mjestu, po ovom kriterijumu, nalazi se Slovačka, sa 3,47 milijardi evra, slijede Rumunija sa 2,99 milijardi, Hrvatska sa 2,49 milijardi, Poljska sa 2,2 milijarde evra i Slovenija sa 982 miliona evra.

Prema analizi WIIW, glavni privredno-politički izazov u cijeloj Evropskoj uniji biće povećanje privrednog rasta, kako bi se spriječila masovna nezaposlenost.

S tim u vezi, navodi portal, trebalo bi motivisati sektor preduzetništva, koji bi morao da prekine sa štednjom i otpočne sa investicijama.

Prema mišljenju stručnjaka, svjež kapital bi podstakao konjunkturu i stabilizovao nacionalne ekonomije. WIIW za nove zemlje članice Evropske unije ove godine računa s prosječnim ekonomskim rastom od 3,0 odsto.

Izvor B92

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top