Kako izgleda testiranje prototipa nekog automobila? | Ekonomist

Kako izgleda testiranje prototipa nekog automobila?

Berlin — Proizvođači automobila i automobilskih djelova testiraju svoje proizvode prije plasiranja na tržište. Nezavisna testiranja svih vrsta automobila omogućava firma Akuvib iz Bohuma.

Kada proizvođači automobila planiraju nove modele, potrebno je da prođe nekoliko godina da bi se od prototipa stiglo do serijske proizvodnje. Svaki dio budućeg automobila se podvrgava testovima opterećenja.

Upravo za takve provjere se specijalizovala firma Akuvib iz Bohuma, zauzevši značajnu poziciju u jednoj relativno novoj tržišnoj niši. Jer, ne može baš svako preduzeće da plati velike troškove održavanja skupocjenih uređaja za testiranje. Osim toga, proizvođačima automobila je stalo do nezavisne analize i neutralnih rezultata testova.

“Testiramo prototipe, ispitujemo vijek trajanja i provjeravamo najrazličitije elemente – od pojedinačnih komponenti do gotovih vozila”, kaže osnivač firme, inženjer Jerg Hansen. U njegove klijente spadaju Audi, Dajmler, Folksvagen i Porše, kao i poznati proizvođači automobila iz Italije, Francuske i Švedske.

“Mi simuliramo sve što može da naudi nekom dijelu automobila”, dodaje ovaj stručnjak. To mogu biti vibracije ili konstantno opterećenje. Komponente se podvrgavaju udarcima; ispituje se kako sunčevi zraci djeluju na materijale upotrijebljene u enterijeru vozila. Djelovi motora se zasipaju prašinom, vodom i izlažu visokim i niskim temperaturama.

Apsolutna tajnost

Ponekad se na testiranju nađu ne samo pojedini djelovi, već i čitavi prototipi – kompletni automobili, kakvih ima samo nekoliko primjeraka. To su modeli koji su obično maskirani tako da tokom transporta ili vožnje do Bohuma ne može da se vidi kako tačno izgledaju. Osnovni princip poslovanja je da nijedan podatak o novom modelu ne smije da “procuri” u javnost: “Sa proizvođačima automobila i djelova imamo veoma stroge dogovore o čuvanju tajne.”

Prije nego što prototip dobije dozvolu za uličnu vožnju, nove komponente se u Bohumu podvrgavaju žestokom testiranju. Jerg Hansen kao primjer navodi projekciju tahometra na vjetrobran koja se uvodi u sve više automobila: “To smo testirali još prije pet, šest, godina; provjeravali smo koliko dugo takvi sistemi mogu da rade bez kvara i koliko su podesni za ugradnju u instrument-table”.

Bilo da se radi o elektronici ugrađenoj u motor ili o okviru koji štiti putnike kabrioleta u slučaju prevrtanja vozila, tek kada firma Akuvib podnese rezultate svog testiranja, može da se razmišlja o serijskoj proizvodnji modela. To znači da su pojedini djelovi prošli testiranja u slanoj komori, ili u ledenoj komori, ili u komori sa smanjenim vazdušnim pritiskom – ovo posljednje: da bi se ustanovilo kako se vozilo ponaša na različitim visinama. “Na velikoj nadmorskoj visini, komponente su izložene smanjenom vazdušnom pritisku i turbo-punjač mora da se izbori sa tom situacijom.”

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top