Kako Glossier mijenja industriju od milijardu dolara | Ekonomist

Kako Glossier mijenja industriju od milijardu dolara

Linija proizvoda za njegu kože i uljepšavanje Glossier nastao je obrnutim redom. Prvih pola godine je mlada preduzetnica slušala šta kupci žele, a onda je to, uz pomoć stručnog tima i kreirala.

Glossier je ostvario ogroman uspjeh na autentičnoj povezanosti sa svojim potrošačima i naprednoj organizacionoj kulturi.

Za nekoliko godina, brend preduzetnice Emily Weiss će postati jedan od top lidera u industriji ljepote. Zašto? Moderni potrošači su sofisticiraniji nego ikad, a kompanije kao što je Glossier koje prave kvalitetne proizvode i stvaraju autentične veze sa svojim konzumentima će sigurno ostvariti uspjeh. Razumnim biznis liderima kao što je Emily Weiss, profitabilnost i prodaja su sporedni u odnosu na iskrenu komunikaciju. Zato što je stavila fokus na komunikaciju i uložila trud i vrijeme u svoje potrošače, kompanija Glossier akumulira dugoročne ljubitelje i zagovornike. A takav resurs nema cijenu.

Kada je bila mala, Emily je željela da otvori butik. Zvao bi se „The Edit“.  U vrijeme kada su ostala djeca pravila tezge sa limunadom, ona je napravila radnju za prodaju nakita od pečene gline. Nabavila je kancelarijski materijal, kreirala biznis kartice i logotip.

Prvo sajt za sticanje baze potencijalnih kupaca

Završila je umjetničke studije. Nakon što je provela dosta vremena u modnom izdavaštvu u uredništvu Vogue-a, htjela je da pređe u digitalne medije. Štampano izdanje jeste divno i luksuzno kao objekat, ali mjesto odakle se crpe informacije jeste internet. Namjera joj je bila da kreira nešto vezano za ljepotu, čega nema na tržištu. 2010. godine 29-godišnja Emily kreirala je sajt Into The Gloss. Sajt je ubrzo postao obavezna adresa za ljubitelje mode, sa oko milion posjeta mjesečno i lojalnom bazom čitalaca (Weiss kaže da se 60% njenih čitalaca vraća „skoro svakog dana“).

Zašto se publika svakodnevno vraćala? Zbog svojih prethodno stečenih kontakata, Weiss je bila u prilici da zaviri u kupatila i fioke supermodela Amber Vallette, osnivača Jimmy Choo-a  Tamare Mellon, predsednice J.Crew’s-a i mnogih drugih. Na njenom sajtu se mogu pročitati informacije o tome koje hidratantne kreme i nijanse karmina koriste uticajni, kao i njihove savjete i trikove, od pokrivanja tamnih podočnjaka do toga kako hidriraju kožu dok se voze avionom.

Za poslednjih pet godina rasta sajta Into The Gloss, ova modna preduzetnica je naučila ne samo kakve proizvode koriste uticajne žene, već i šta propuštaju – šta bi željele da postoji i koje šupljine treba popuniti u ovoj industriji od četvrt triliona dolara, koju i dalje predvode francuski gigant L’Oreal i američki konkurent Estée Lauder.

Sledeće što je trebalo uraditi je kreirati brend koji reflektuje sve ono što sve žene žele upravo sada.

Kreiranje proizvoda za Instagram generaciju

Nakon što je uz pomoć preduzetničkih fondova 2013 sakupila 2 miliona dolara za rast budućeg posla, Weiss je kreirala liniju „obaveznih“ proizvoda za ljepotu, u saradnji sa hemičarima iz Kalifornije. Zaposlila je talente iz kompanija kao što su Google i MAC Cosmetics. Za nekoliko mjeseci Weiss i njen tim lansirali su Glossier, brend za njegu ljepote za Instagram generaciju: jednostavan šik uz inspirativnu prisutnost na društvenim medijima.

U početku, Glossier proizvodi su se prodavali ekskluzivno na online platformi za trgovinu, a vrlo brzo je otvorila prodavnicu u Njujorku. Pristupačni proizvodi dostupni su svima u minimalističkom pakovanju. Pakovanje stiže sa kompletom naljepnica, koje podsećaju na Japanske emoji karaktere, toliko obožavane od iPhone populacije. Pakovanje od četiri bazična proizvoda za njegu kože košta 80 dolara, što za američko tržište nije skupo.

„Kao startup, ti se daviš u mogućnostima!“

Weiss kaže da joj se konstantno otvara nevjerovatan broj mogućnosti. „Kao startup, ti ne počinješ, već se daviš. Postoji ogromna količina mogućnosti i ogromna količina stvari koje treba uraditi, nedovoljno ljudi, vremena i novca da se sve to obavi kako treba. Stoga se daviš.“

Do sada je njene projekte investirano preko 10 miliona dolara. Weiss najviše koristi, sada već klasičan e-komerc model poslovanja koji je lansirao brend Warby Parker (linija kvalitetnih naočari po povoljnim cijenama) na mjestu gdje milioni žena već uveliko komuniciraju – na Instagramu. Devedeset posto korisnika ove društvene platforme su mlađi od 35 godina, od kojih su dvije trećine žene – publika koja će vjerovatnije prihvatiti nove brendove.

Ova mlada preduzetnica je primjenila drugačiji pristup od tipičnog načina na koji kompanije reklamiraju proizvode. Uglavnom, isprva se kreira proizvod, pa tek onda sadržaj. Weiss je obrnula postupak, prvo je kreirala sadržaj, pa tek onda brend, uz pomoć povratne informacije korisnika sa društvenih mreža. Ovo je ogromna razlika na rastućem fragmentiranom tržištu, u borbi za pažnju potrošača i novac.

Prvih šest mjeseci je slušala šta korisnici stvarno žele od njege za kožu i kozmetičkih proizvoda. Te informacije su bile krucijalne za uspjeh Glossiera.

Izvor:gdeinvestirati

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top