Kako dobiti nove mušterije? Mejlovi su 40 puta efikasniji od Tvitera i Fejsbuka | Ekonomist

Kako dobiti nove mušterije? Mejlovi su 40 puta efikasniji od Tvitera i Fejsbuka

Uprkos velikoj popularnosti društvenih mreža, e-mejl marketing i dalje ima prednost – istraživanja pokazuju, čak 40 puta više od promocije na Fejsbuku i Tviteru. Dijelimo nekoliko ključnih koraka ka optimizaciji vaše mejling kampanje.

Marketing putem mejla i dalje se pokazuje značajno efektivnijim od oglašavanja putem društvenih mreža – čak 40 puta u odnosu na Fejsbuk i Tviter zajedno. U SAD, gdje je frima McKinsey sprovela ispitivanje, ustanovljeno je da je ovo stoga što 91% potrošača koristi mejl svakodnevno, a procjene su da mejl pokrene potrošače na kupovinu tri puta više nego društvene mreže, i to ka vrijednosti kupovine koja je 17% viša.

Iako se pažnja potrošača, pa i marketing timova, ubrzano pomjera ka aplikacijama za slanje poruka, mejl uz nekoliko tajni zanata može biti izuzetno vrijedan resurs u marketingu:

 

Sv(ij)e(t) se vrti oko individualih potrošača

Prije tri godine, u toku izborne kampanje za predsjednika SAD, Obamine pristalice imale su priliku da učestvuju u jednoj od najuspješnijih mejling kampanja ikada. Ako ste bili među onima koji su, iz nekog razloga, dali svoju adresu, mogli ste vidjeti mejlove koji u svom naslovu imaju rečenice poput: Would love to meet you, Do this for Michelle, Deadline: Join Michelle and me. Mejlovi iz ove kampanje počinjali su sa Friend, Hey ili vašim ličnim imenom, a završavali se sa nekom opaskom koju bi vam samo prijatelji napisali u poruci. Naravno, u ovom slučaju potpisani sa Barack. Pojedini mejlovi pomogli su da se sakupi i nekoliko miliona dolara.

Koja je caka u ovome? Najbolji mejlovi upućeni su svakom potrošaču pojedinačno, umjesto desetinama hiljada na čije adrese šaljete. Da biste ovo postigli, morate znati mnogo o ciljnoj grupi: kuda se kreću, šta kupuju, zašto su se prijavili na vašu mejling listu… Infrastruktura mora da podrži slanje prave poruke pravoj osobi, a operacioni tim mora biti spreman da prati promjene. Kreiranje i slanje nekoliko hiljada različitih mejlova svakodnevno svakako zahtijeva više rada i vremena od slanja uniformnog mejla na sve adrese koje imate.

 

Najbitnije pitanje – kuda vodi vaš mejl?

Uspeli ste da ubedite potencijalnog potrošača da otvori vaš mejl – to je tek početak. Čak i kada kreirate privlačan naslov i upotpunite tekst privlačnim vizuelnim dodacima, ono što će vam donijeti potrošače je naredni korak: gdje vodi vaš mejl?

Prikladna web stranica, prilagođena mobilnim uređajima, sa jasnim prikazom proizvoda o kome ste pisali u mejlu je ono što potrošači očekuju, a vama može donijeti povećanu statistiku konverzije publike u potrošače za 25%. I ne zaboravite još jedan podatak, gotovo polovina svih promotivnih mejlova danas se otvori na mobilnom uređaju.

 

Neuspjeh je tek početak: sakupite podatke, učite, probajte ponovo

Mejlovi, ipak, ne pomažu? I to vam nešto pokazuje.  Naoružajte se strpljenjem i željom da naučite iz neuspjele mejling kampanje. Na primjer, jedna kompanija koja proizvodi odjeću uvela je mjesečni pregled svojih mejling kampanja, tokom kojih članovi marketing tima dele tri pogotka i tri promašaja.

Direktor njihovog marketing tima rekao je: “Želimo da naš tim deli sve naučene lekcije. Ako ono što pokušamo ne radi, trebalo bi da proslavimo to saznanje!”.

 

Izvor: startit.rs

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top