Kako da zatražite povišicu? | Ekonomist

Kako da zatražite povišicu?

Ko od nas ne bi volio da zarađuje više? Ipak, put do povećanja plate može biti trnovit, a često i neuspješan. Ako ste odlučni da zatražite veća primanja za svoj rad, možda bi vam sljedeći savjeti mogli biti od pomoći.

Rezultati istraživanje pokazuju da bi jedan od tri američka radnika potražio novi posao ako ne bi dobio povišicu u sljedećih 12 mjeseci, piše Bi-Bi-Si.

Pripremite se

Budite spremni da razgovarate o tome zašto zaslužujete povišicu i zašto baš sada.

Pažljivo odaberite trenutak

Imajte na umu da ako kompanija prolazi kroz restrukturiranje i reorganizaciju, da vjerovatno nije pravo vrijeme za takav korak.

Ne koristite druge kolege kao opravdanje

Podaci o platama danas su transparentniji nego nekada, pa tako lako možete da saznate kako vaš kolega zarađuje više od vas, ali to ne znači da morate da koristite taj argument. Umjesto toga, naoružajte se podacima o prosječnoj plati za vašu poziciju.

Fokusirajte se na “širu sliku”

Novac nije jedini faktor koji može da poveća vaše zadovoljstvo poslom koji radite. Tu su i rad od kuće, mogućnost edukacije i brojne ostale pogodnosti na koje možete da se fokusirate.

Ne budite naporni

Možda ste spremni da napustite posao ako ne dobijete više novca, ali ne morate to da kežete šefu. Niko ne voli prijetnje.

Budite spremni na “ne”

Ako vas šef odbije, to ne mora nužno biti kraj razgovora. Pitajte njega ili nju da li bi bio spreman na novi razgovor za šest mjeseci ako biste do tada ispunili uslove koji se od vas traže.

 

Izvor: Večernji.hr
Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top