Kako da lider povećava vrijednost svoje kompanije | Ekonomist

Kako da lider povećava vrijednost svoje kompanije

Uspješni menadžeri i preduzetnici znaju da njihov biznis u najvećoj mjeri zavisi od zaposlenih i stoga su spremni da ulože svoje vrijeme u njihov rast i razvoj.

Ako kao lider želite da povećate vrijednost svoje kompanije, onda morate da znate da vaš posao nije kritikovanje, omalovažavanje i pronalaženje krivaca. Naprotiv, morate da se fokusirate na ohrabrivanje vaših zaposlenih da ciljeve ostvaruju razmišljajući u širim okvirima. Dajemo vam tri provjerene strategije kojima ćete osjetno poboljšati atmosferu na radnom mjestu.

Priznanje

Paralelno s rastom mobilnih komunikacijskih platformi, rastu i dnevne obaveze vaših zaposlenih. Mailovi, pozivi i poruke stižu im u svako doba dana i noći, razbijajući tako klasični okvir radnog vremena. Uspješnost vašeg biznisa zavisi od toga koliko će posvećeni poslu biti ljudi koje zapošljavate, zato je važno da kao lider odate priznanje postignućima i zalaganjima vašeg tima. Zaposleni koji osjećaju da su cijenjeni kao individue i da se njihov doprinos poslu smatra važnim su zadovoljniji, produktivniji i lojalniji poslodavcu.

Poštovanje

Međusobno poštovanje je kamen temeljac svakog društvenog odnosa, to uvijek imajte na umu. Svaki član vašeg tima zaslužuje poštovanje, jer ste ga upravo vi odabrali. Ako su vaši odnosi korektni, ono s vremenom može samo rasti. Ako se prema radnicima odnosite s dužnim poštovanjem, oni će vam to kroz posao  višestruko vratiti.

Ohrabrenje

Postizanje poslovnih ciljeva nije jednokratan posao. Kad dostignete jedne, morate postaviti druge. I kompanije bi, baš kao i radnici, trebale stalno da strijeme boljem, a to se može postići samo ohrabrivanjem. Redovnim podsticanjem sebe i svojih zaposlenih, stvarate psihološki temelj za uspješno dostizanje željenih rezultata.

Povećavanje vrijednosti vaše kompanije podrazumijeva priznavanje truda vaših radnika i poštivanje njihovih želja, talenata i doprinosa. U takvom poslovnom okruženju stvara se atmosfera uspijeha zbog koje će vaši zaposleni biti spremni vas prate gdje god treba.

Izvor:
Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top