Kako će se u 2015. kretati cijena nafte, zlata, akcija, valuta? | Ekonomist

Kako će se u 2015. kretati cijena nafte, zlata, akcija, valuta?

Na finansijskim tržištima 2014. godina bila je izuzetno interesantna. Američki dolar je nakon nekoliko godina prestao da slabi i naglo ojačao u odnosu na sve ostale valute, cijena nafte se prepolovila, a akcije na razvijenim tržištima su gotovo cijele godine dostizale rekordno visoke vrijednosti.

Evo kakva su očekivanja analitičara Admiral Marketsa o kretanju vrijednosti najtrgovanijih finansijskih instrumenata u 2015. godini.

Valute

Situacija u pojedinim ekonomijama koja je najvažniji faktor u određivanju vrijednosti valuta, u 2015. godini će vjerovatno ostati ista kao u prethodnoj godini. Američka ekonomija će biti u značajno boljem stanju nego ekonomije ostalih razvijenih zemalja. BDP će vjerovatno i dalje rasti umjerenim tempom, a stopa nezaposlenosti padati, zbog čega će Američka centralna banka gotovo sigurno u toku godine početi zatezati monetarnu politiku i početi dizati kamatne stope.

Evropa će i dalje grcati u problemima. Ekonomski rast će biti izuzetno slab, stopa inflacije mnogo niža od željene, a nezaposlenost izuzetno visoka. Zbog toga će Evropska centralna banka pokrenuti masovni program ubrizgavanja novca u finansijski sistem sa ciljem podizanja stope inflacije i povećanja ekonomske aktivnosti u evrozoni.

Upravo radi potpuno suprotne ekonomske situacije i monetarne politike Američke i Europske centralne banke, može se očekivati nastavak jačanja američkog dolara u odnosu na euro. Većina velikih svjetskih banaka očekuje da bi valutni par EUR/USD do kraja 2015. godine mogao pasti na 1,15. U trenutku pisanja analize, par EUR/USD na platformama Admiral Marketsa iznosi 1,21 što znači da ukoliko se očekivanja banaka ispostave tačnim, dolar bi u ovoj godini mogao ojačati još 5%.

Nivo švajcarskog franka bi trebalo da ostane na približno istom nivou budući da mu Švajcarska narodna banka ne dopušta jačanje u odnosu na euro, a japanski jen bi mogao nastaviti slabiti budući da su japanska vlada i centralna banka nedavno povećali već veliki iznos novca koji štampaju i ubrizgavaju u finansijski sistem i ne planiraju skorije da stanu sa takvom praksom.

Nafta

Od najviše cijene sredinom 2014. godine, cijena nafte je pala za čak 50% i trenutno iznosi 50 dolara po barelu. Pri ovoj cijeni se mnogim zemljama izvoznicama nafte i naftnim kompanijama jednostavno ne isplati da proizvode naftu, pa su neke kompanije već počele dijeliti masovne otkaze i otkazivati projekte planirane za ovu godinu. Smanjenje istraživanja i pokretanja proizvodnje na novim nalazištima nafte i povećana potrošnja radi niske cijene vjerovatno će dovesti do djelimičnog oporavka cijene nafte. Iako Saudijci i dalje odbijaju da smanje proizvodnju kako bi direktno uticali na rast cijene, državni proračun za 2015. godinu temelje na prosječnoj cijeni od 80 dolara po barelu. Rusi takođe u 2015. godini očekuju višu cijenu od trenutne.

Zlato

Faktori koji najviše utiču na cijenu zlata su strah po pitanju ekonomske situacije u budućnosti, kao i stopa inflacije i visina kamatnih stopa u SAD-u. Straha vjerovatno neće biti budući da se ekonomska situacija u SAD-u stabilno oporavlja, a stopa inflacije će vjerovatno ostati niska. Osim toga, kada Američka centalna banka počne dizati kamatne stope, sve više investitora će se početi odlučivati na štednju u bankama i slične oblike investiranja, pa će zlato biti još manje interesantno nego sada budući da ne nosi nikakav garantovani prinos. Cijena će mu vjerovatno nastaviti padati, pa u 2015. godini ne treba iznenaditi pad na 1100 ili čak 1000 dolara po unci. Trenutna cijena na platformama Admiral Marketsa iznosi 1182 dolara po unci.

Akcije

Na razvijenim tržištima akcije već šest godina gotovo neprekidno rastu. Kada su u pitanju američke akcije, razlog tome je masovni program ubrizgavanja novca u finansijski sistem koji je sprovodila Američka centralna banka, a koji je dovršen krajem 2014. godine. Centralna banka sada najavljuje skori početak podizanja kamatnih stopa što znači da je potpuno sigurna da će ekonomija u idućim godinama nastaviti da raste sve bržim tempom. U prošlosti su u fazama podizanja kamatnih stopa akcije po pravilu rasle, pa na temelju toga mnogi analitičari i banke očekuju da će i u 2015. godini američki indeksi ponovo dostići rekordno visoke nivoe.

Akcije zemalja evrozone, posebno njemačke akcije u sastavu DAX indeksa, trebalo bi da rastu na temelju programa ubrizgavanja novca u finansijski sistem od strane Evropske centralne banke.

 

Izvor: Lider
Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top