Kako će roboti uticati na rad? | Ekonomist

Kako će roboti uticati na rad?

Roboti na radnim mjestima nisu ništa novo. Već decenijama zamjenjuju ljude u nekim fabričkim poslovima.

Međutim, zahvaljujući sve sofisticiranijim softverima, roboti su sve pametniji. Još nisu preuzeli brojne poslove, ali i to bi ubrzo moglo da se promijeni.

Virtuelni radnici

Zamislite ovakvu situaciju: u prostorijama vaše firme se kreću roboti, na monitorima su lica zaposlenih u stvarnom vremenu, zajedno sa stvarnim glasovima. Mogu voditi konferencije, ali i čavrljati i šaliti se. Ukoliko ljudi uspiju da se naviknu na ovakvu situaciju, bitno će se smanjiti troškovi putovanja, a radnici će od kuće imati interakciju s kolegama.

Roboti će zauzeti radna mjesta

Istraživačka kompanija Gartner tvrdi da će do 2025. godine roboti preuzeti trećinu današnjim radnih mjesta. Softveri su toliko napredovali da mogu procesovati komplikovane operacije, kao što su finansijske analize, medicinske dijagnoze ili analize podataka. Repetitivni poslovi će se najprije automatizovati. U tom kontekstu, treba li da nas brine masovna nezaposlenost? Vjerovatno ne. Novi poslovi će se pojavljivati, kao što se oduvijek pojavljuju. Primjera radi, prije dvadeset godina je bilo teško zamisliti da će SEO stručnjaci biti posebno traženo zanimanje. Isto tako, poslovi koji podrazumijevaju kreativnost, empatiju, kritičko mišljenje i ličnu procjenu će ostati u ljudskom domenu – barem u bliskoj budućnosti.

Koje će industrije biti prvo robotizovane?

Vještačka inteligencija će prije svega uticati na prevoz i transport. Roboti se već danas koriste u poljoprivredi. Mogli bi biti od pomoći kao asistencija ljekarima prilikom operacije, dostavljati ljekove ili skenirati dokumentaciju. Roboti čak mogu pisati vijesti, iako ne i analitičke i kreativne tekstove, barem zasad.

Ali roboti nisu savršeni…

Da, roboti nisu savršeni. Osim toga, skupi su i ne mogu sve samostalno da obave. Jedno od rješenja je kreiranje botova koji mogu da izvrše jednostavne zadatke, a za komplikovanje će sarađivati s ljudima.

Izvor:
Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top