Kaiš za Apple Watch dodatno košta | Ekonomist

Kaiš za Apple Watch dodatno košta

Podaci koje je sakupila istraživačka kompanija Slice Intelligence pokazuju kako kupci Apple Watcha troše dodatani novac i na kupovinu zamjenskih kaiševa za Appleov pametni sat.

Apple još nije objavio koliko je prodatih satova, osim što u službenoj izjavi stoji kako je kompanija oduševljena popularnošću. Slice, pak, procjenjuje kako je Apple do sredine maja u SAD-u prodao 2,79 miliona pametnih satova. Brojka ne uključuje prodaju u Ujedinjenom Kraljevstvu, Australiji, Kanadi, Kini, Francuskoj, Njemačkoj, Hong Kongu i Japanu. Prodaju će zasigurno dodatno osnažiti i činjenica da će se Apple Watch od ove sedmice moći kupiti i u Appleovim prodavnicama.

Slice tvrdi da je otprilike 17 posto kupaca Apple Watcha kupilo i dodatni kaiš za pametni sat. Sport kaiš košta 49 dolara i najpopularniji je odabir, a na drugom mjestu je 149 dolara vrijedan kaiš koje se naziva Milanese Loop.

O golemoj zaradi koju Apple ima od prodaje kaiša govore analize nekih analitičarskih kompanija prema kojima za proizvodnju kaiša Apple izdvaja svega 2,05 dolara. U tu procjenu nisu uključeni troškovi pakovanja i dostave, ali čak i kada se to doda, vidljiv je golem potencijal zarade za Apple.

Izvor:
Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top