Kada je u redu manipulisati korisnicima?

Kada je u redu manipulisati korisnicima?

Model udice kod korisnika stvara spregu stalnog vraćanja na jedan isti proizvod i tako stvara naviku. Kada navika postane zavisnost ko snosi moralne posledice?

Iz knjige Nir Ejala izdvajamo tipove ljudi koji stoje iza proizvoda i da li je ok da manipulišu time.

Da li je model udice zapravo recept za manipulaciju?

Činjenica je da uspješno primijenjen model udice mijenja ljudsko ponašanje i gradi im navike. Ipak, odgovornost je na proizvođaču na koji način će i kakvu naviku stvoriti, tako da pravo pitanje nije da li, već kada je u redu manipulisati korisnicima.

Dakle, ukoliko je u interesu korisnika, u redu je obmanjivati ih.

Manipulacijska matrica

Nir ovdje uvodi novi termin manipulacijske matrice. Manipulacijska matrica ne odgovara na pitanja da li ću uspjeti i kako da upecam korisnike, da li je biznis moralan ili uspješan, već daje odogovor na pitanje koje mora da se postavi prije prve linije koda i prije započinjanja biznisa: Da li treba da pokušavam da manipulišem?

 

manipulation-matrix

 

Da biste shvatili koji ste od ova četiri kreatora morate odgovoriti na dva pitanja:

  1. Da li bih ja koristio ovaj proizvod?
  2. Da li ovaj proizvod suštinski poboljšava život korisnika?

Voditelj

Kada stvorite nešto što biste sami koristili, nešto što očigledno poboljšava i olakšava život korisnika, vi ste stvorili zdravu naviku. Ovakav proizvod ima najveće šanse da uspije na tržištu.

Da biste stvorili ovakav proizvod, morate najprije sami iskusiti boljku koju vaš proizvod liječi. Dakle, voditelji se identifikuju sa onom Gandijevom – oni su promjena koju žele da vide u svetu.

Trgovac

Trgovci vjeruju da njhov proizvod mijenja na bolje živote korisnika, ali sami ne bi koristili proizvod. U ovo polje spadaju aplikacije za vježbanje, sajtovi za dobrotvorne svrhe i sl.

U prošlom tekstu smo pravili razliku između vitamina i lijeka. Dakle, ovdje spadaju vitamini, proizvodi za koje vjerujete da poboljšavaju život, ali se bez njih može.

SLIČNO: Kako od svog proizvoda stvoriti stvar navike?

 

Zabavljač

Kada kreator stvori nešto što bi on koristio, a to ni na koji način ne poboljšava život korisnika, onda on stvara zabavu.

Ovdje spadaju igrice poput Angry Birds ili FarmVille. Čitava industrija je uspješna jer mozak na ovakve stvari reaguje stvarajući još veću želju za njima.

Diler

Dolazimo do tačke kada proizvođač manipuliše u pravom smislu te riječi. Odgovor na oba pitanja je u ovom slučaju Ne. Niti bi on ovaj proizvod koristio, niti ovaj proizvod poboljšava/olakšava život.

Kazina i dileri droge vam nude način da zabavno provedete vrijeme, ali kad to vrijeme prođe, nastaje zavisnost. Jan Bogost koji je stvorio Facebook igru CowClicker koja je brzo izazvala zavisnost kod korisnika te je zato ugašena, uporedio internet sa cigaretama.

Ipak internet se ne može u potpunosti uporediti sa cigaretama jer ma koliko da izaziva zavisnost, on donosi toliko toga dobrog. Ovom matricom, kreatori postaju svjesni posledica koje ovaj proizvod stvara, a takođe, korisnici nakon upoznavanja sa modelom udice i manipulacijskom matricom postaju obazriviji.

 

 

Izvor: Startit.rs

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top