Kada je pravo vrijeme za promjenu posla? | Ekonomist

Kada je pravo vrijeme za promjenu posla?

Uhvatili ste sebe da se neprestano žalite na svoj posao, ustajete neraspoloženi i mrzovoljni što morate na posao, trenutno radno mjesto vam oduzima energiju i psihički vas iscrpljuje, a pritom više ne osjećate bilo kakvu ličnu potrebu da doprinesete uspjehu firme… Vrijeme da sebe zapitate da li je pravi trenutak za promjene na poslovnom planu?

Jednom kada sebi postavite ovo pitanje, bitno je da otkrijete šta je vama lično najvažnije na radnom mjestu i šta je to što konkretno vama smeta. Od iste važnosti je da razmotrite svoje primjedbe i procijenite da su one zaista konstantne i nepromenjive. Lično nezadovoljstvo uzrokovano problemima na poslu obično se reflektuje i na druge segmete vašeg života, pa je nekada bolje „presjeći“ i pronaći odgovarajuće radno mjesto na kojem ćete povratiti radnu energiju i elan.

Evo nekoliko pokazatelja koji vam mogu biti od pomoći da shvatite kada je vrijeme da razmislite o promjeni posla:

  1. Ne učite ništa novo: Napredak na poslovnom planu je usko vezan za učenje i primjenu novih znanja i vještina. Ako je vaš posao jednoličan, pun šablona i ne dozvoljava vam da napredujete u bilo kom pogledu, a vaše ambicije dosežu dalje od toga, onda treba razmisliti o promjeni posla.
  2. Nijeste posvećeni: Nestao je entuzijazam sa kojim ste u prethodnom periodu dolazili na posao a doprinos uspjehu firme za vas je postao napor? Ne preostaje drugo rješenje osim da se upustite u potragu za drugačijim radnim okruženjem ili čak vrsti posla.
  3. Predobri ste za svoj posao: Često se dešava da osjećate da ste previše kvalifikovani za posao na kome se trenutno nalazite. Logično je da očekujete da napredujete, ali ako procijenite da vas poslodavac nema u planovima napretka u kompanijskoj hijerarhiji, onda tražite onog ko će vas vrjednovati na pravi način.
  4. Ne volite posao kojim se bavite: Nekada je potrebno raditi i poslove koji nisu u domenu vašeg interesovanja, ali su oni neophodni koraci ka vašem poslu iz snova. Međutim, ako ste predugo „zapeli“ na nekom od tih koraka, a pritom vam se ne sviđa ni ono što vaš šef radi (a ciljate na njegovu poziciju), onda je vrijeme da tragate dalje.
  5. Niste se uklopili u tim: Ako se i posle godinu dana na radnom mjestu ne osjećate kao dio tima i pauze provodite sami, vrijeme je da tažite okruženje koje više odgovara vašoj ličnosti i interesima.
  6. Ne slažete se sa šefom: Vaš nadređeni ne uvažava vaše mišljenje, ne prihavata vaše ideje ili je arogantan prema vama? Logičan korak je promjena posla, jer takav odnos nadređenog dugoročno izaziva smanjenje produktivnosti, a dovodi i do problema na ličnom planu.
  7. Ugroženo vam je zdravlje: Problemi na poslu su po pravilu praćeni jakim stresom, što se negativno odražava na vaše zdravlje. Pošto je dobro zdravlje jedan od preduslova za poslovni uspjeh, onda je vrijeme da tražite posao koji ga neće narušavati.
  8. Ni novac vas više ne pokreće: Imate odlična primanja, a svako jutro vas mrzi da ustanete iz kreveta i krenete na posao. Ako ni razgovor sa šefom o promjeni radne atmosfere nije urodio plodom, krenite da tražite bolji posao.

Na kraju, najvažnije je zapamtiti da na poslu provodimo trećinu svog vremena i ako ste nesrećni znači da ćete biti negativni trećinu svakog radnog rada, a to na dugi rok ima višestruko negativne efekte. Međutim, nije na odmet da još jednom razmisite o svojoj definitivnoj odluci i budete sigurni da je u pitanju posao i sve drugo vezano za posao.  Nepromišljeno mijenjanje radnih mjesta može nepovoljno uticati na vašu poslovnu reputaciju. Zato, prije nego što učinite prvi korak u ovom pravcu, dajte sve od sebe da popravite situaciju i tek nakon što budete potpuno sigurni, donesite definitivnu odluku.

Komentariši

Top