Kada dajete otkaz, uradite to sa stilom

Kada dajete otkaz, uradite to sa stilom

Mladi stručnjaci često ne znaju da daju otkaz na profesionalan način. Primjeri neetičnosti idu od toga da se ne ostane u dobrim odnosima sa starim kolektivom do smatranja da je u redu podnijeti ostavku preko mejla. Ukoliko ni sami nemate praksu kojom biste napustili posao, dajemo vam savjete kako da to učinite što ispravnije.

Prvenstveno, ukoliko napuštate posao radi bolje ponude, postarajte se da je sve ugovoreno sa novim poslodavcem, da ste potpisali zvaničnu ponudu i da ste odredili datum početka novog posla. Nemojte se oslanjati na usmenu potvrdu, detaljnije se informišite i ne zaboravite da vam reference sa trenutnog posla mogu biti dobra preporuka tako da „ne napuštajte brod“ prije vremena. Kada dobijete zvaničnu ponudu postarajte se da ugovorite željenu platu i eventualne beneficije.

Protokoli ostavke zavise od firme i poslodavca. U principu potrebno je predati obavještenje o napuštanju posla dvije nedelje ranije. Svakako se raspitajte o ranijim odlascima zaposlenih. Ukoliko ste radili sa povjerljivim informacijama poslodavci mogu zatražiti da momentalno napustite prostorije stoga se obezbijedite drugim poslom na vrijeme.

Postarajte se da sklonite privatne podatke sa radnog kompjutera prije nego što se odlučite da o odlasku obavijestite nadređenog. Od slike vašeg psa na pozadini računara do istorije internet pretraživanja. Takođe, ukoliko koristite poslovni mobilni telefon kupite sebi i privatni broj. Provjerite stvari koje ste koristili i postarajte se da ih predate u dobrom stanju.

Svaka kompanija ima drugačiju politiku kada su u pitanju projekti, radovi i ostali profesionalni uzorci sa posla tako da obratite pažnju da li vam je dozvoljeno da napuštate zgradu sa tim. Lične projekte je bolje ponijeti kući prije ostavke.

Iako je tehnologija transformisala komunikaciju i zapostavila onu licem u lice, neke stvari nikako ne bi trebalo da obavljamo mejlom, a jedna od njih je svakako podnošenje ostavke. Zakažite sastanak sa nadređenim i odvojite makar 30 minuta u kojima ćete to lično saopštiti na ljubazan način.

Pređite odmah na stvar i nemojte biti emotivni već stavite šefu doznanja da ste zahvalni za iskustvo koje ste stekli kod njega ali da ste se odlučili za novu priliku na drugom mjestu.

Nemojte paliti mostove za sobom koliko god da je posao za vas predstavljao agoniju. Izađite u velikom stilu. Poslije razgovora predajte i pismenu ostavku. Većina poslodavaca će tražiti da je donesete i potpišete. Navedite precizno dan odlaska i sačuvajte kopiju.

Vodite računa o tome da će vas neko naslijediti na tom radnom mjestu i postarajte se da uredno ostavite fajlove, liste i informacije. Napišite napomene o spornim temama i ostavite spisak sa šiframa ukoliko one postoje.

Kada odlučite da je bezbjedno da pričate o svom odlasku pozdravite se sa kolegama. Idite zajedno na pauzu za ručak i razmijenite kontakte sa vama dragim ljudima. Kada budete odlazili krenite ranije i rukujte se sa svima, a zagrlite bliske saradnike.

Posao napustite kulturno, sa stilom, ostavile lijepu sliku o sebi i neka vas ljudi pamte kao dobru osobu vrijednu poštovanja.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top