Kačinjski: Poljska još uvijek ne namjerava da pređe na euro | Ekonomist

Kačinjski: Poljska još uvijek ne namjerava da pređe na euro

Lider poljske vladajuće stranke Pravo i Pravda Jaroslav Kačinjski odbio je mogućnost da bi Poljska mogla da pređe na euro i ocijenio da je ulazak u evropsku monetarnu uniju moguć tek kada se dostigne 85 odsto bogatstva Njemačke po glavi stanovnika.

“Ulazak u evrozonu bi značio ili da bi zlot bio precijenjen što bi bio udar na naš izvoz a 45 odsto BDP-a čini izvoz, dakle i na naš standard. Ili bi zlot potcijenili, ali to bi bio šamar našem životnom standardu, pad potražnje, i takođe udar na privredu. Od toga se ne može pobjeći”, rekao je Kačinjski u intervjuu koji danas objavljuje Žečpospolita.

Kačinjski je takođe rekao da nije moguće da se nađe pravi adekvatan kurs zlota prema euru za ulazak u evrozonu, a ne bi bilo moguće ni održavati radikalnu razliku u cijenama u Nemačkoj i Poljskoj pšto bi dovelo do višegodišnjeg pada životnog standarda za 20 do 25 odsto.

“Litvanija i Slovačka ulazile su u evrozonu u vrijeme krize. Doživjele su pad standarda a onda su prešle na euro. Takođe, uz puno poštovanje tih zemalja, njihove privrede su daleko manje. Ekonomski mehanizmi tu djeluju drugačije”, prokomentarisao je Kačinjski argument uspješnog prelaska Slovačke i drugih zemalja na euro.

Izvor: Beta

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top