Južna Koreja prva u svijetu pokrenula 5G mobilnu mrežu | Ekonomist

Južna Koreja prva u svijetu pokrenula 5G mobilnu mrežu

Južna Koreja pokrenula je nacionalnu mobilnu mrežu 5G, dva dana ranije od planiranog roka, saopštili su danas južnokorejski mobilni operateri, čime je ta zemlja postala prva u svijetu koja je uvela tu super brzu bežičnu tehnologiju.

Tri najveća operatera, SK Telecom, KT i LG Uplus pokrenuli su 5G mrežu u 23 sata po lokalnom vremenu u srijedu, uprkos prethodnim najavama da će do pokretanja doći 5. aprila.

Južna Koreja dugo je na glasu kao predvodnik visoke tehnologije u svijetu, a Seul je pokretanje 5G mreže učinio svojim prioritetom u želji da podstakne rast ekonomije koja usporava.

Špekulacije da bi američki Verizon mogao biti prvi koji bi uveo 5G natjerale su južnokorejske operatere na brzu reakciju, javila je agencija Yonhap.

Skidanje filma u jednoj sekundi

Verizon je pokrenuo 5G mrežu u Čikagu i Mineapolisu u srijedu po američkom vremenu, čak sedam dana prije dogovorenog roka.

Prema Yonhapu, južnokorejski operater SK Telecom pokrenuo je mrežu dva sata ranije, aktivirajući uslugu 5G za “šest poznatih javnih osoba koje predstavljaju Koreju”, poručili su iz te najveće mobilne kuće u četvrtak.

– Poznate javne osobe, među kojima su dva člana K-Pop benda EXO i klizačka zvijezda Kim Yu-na, bili su prvi u svijetu pretplatnici na 5G mrežu – stoji u saopštenju.

KT i LG Uplus takođe su poručili kako su pokrenuli svoje mreže u isto vrijeme.

Za opštu javnost usluga će biti dostupna u petak, kada će i Samsung izbaciti na tržište svoj novi Galaxy S10 5G mobilni telefon.

Stručnjaci kažu da je 5G mreža 20 puta brža od 4G mreže, što na primjer omogućava skidanje čitavog filma s interneta u jednoj sekundi.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top