Junker: Turska ne ispunjava evropske standarde | Ekonomist

Junker: Turska ne ispunjava evropske standarde

Junker

Predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Junker rekao je, u današnjem intervjuu za njemački list Bild am zontag, da pregovori o pridruživanju Turske Evropskoj Uniji neće uspjeti zbog toga što se Turska ne pridržava evropskih standarda.

Komentarišući izbjegličku krizu i prijetnje Ankare da će prekršiti prošlogodišnji dogovor o zadržavanju izbjeglica i da će prekinuti pristupne pregovore sa EU, Junker je naglasio da je to prevara. Prema njegovim riječima, nema smisla prijetiti da će se obustaviti nešto što se ionako ne dešava.

“Pristupanje Turske neće uspjeti ne zato što tako žele članice EU, već zato što Turska ne želi da uvede evropske standarde”, rekao je Junker i dodao da bi ponovno uvođenje smrtne kazne rezultiralo prekidom pristupnih pregovora.

Uoči šezdesete godišnjice Evropske unije, Junker je izjavio i da čvrsto vjeruje u njenu budućnost, te da će ona trajati bar još 60 godina.

“Evropska unija će zasigurno imati više od 30 članica”, kazao je predsjednik Evropske komisije i dodao da Bregzit neće uzrokovati dalju disoluciju Unije.

“Naprotiv, ostale članice će se zaljubiti jedna u drugu i obnoviti bračne zavjete prema Evropskoj uniji”, zaključio je Junker.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top