Junker se osjeća izdanim zbog stav Grčke | Ekonomist

Junker se osjeća izdanim zbog stav Grčke

Predsjednik EK Žan-Klod Junker rekao je da je razočaran zbog ponašanja grčkih vlasti, okrivio ih za neistine i naveo da je Evropa “učinila sve što je mogla”.

Junker je po drugi put rekao da se osjeća izdanim, a u potezima vlade Aleksisa Ciprasa vidio je “egoizam, taktičke igre, populističke igre”. “Poslije svih napora, osjećam se izdanim. Staviti jednu demokratiju nasuprot 18 drugih demokratija nije dostojno grčkog naroda, niti je fer prema narodu Grčke. Učinili smo sve i mi ne zaslužujemo kritikuje”, kaže Junker.

Kako je rekao šef EK, referendum u Grčkoj znači i glasanje za ostanak ili izlazak iz zone eura. “Pozivam grčki narod da zaokruži ,,da” u nedjelju, jer to znači ,,da” ostanku u Eurozoni. Poručujem grčkom narodu – nemojte se samoubiti zbog toga što se plašite smrti”, rekao je on.

Junker je istakao da su pregovori vođeni “više na političkom nivou, baš kao što su Grci željeli”. “Ostale zemlje Evrope su takođe bile na teškim mukama i donosile teške odluke. Mi smo radil danonoćno, sve što smo mogli, kako bismo postigli dogovor, sve dok Grci nisu jednostrano prekinuli razgovore i pozvali na referendum”, rekao je Junker.

On je optužio grčku stranu i da je namjerno odugovlačila pregovore i naveo je da je Grčka imala mogućnost da odgovori na zahtjeve kreditora.  “Da, paket je bio zahtjevan, ali i pošten. Nismo predlagali smanjenje penzija, to nikada nije bilo na stolu i nije ispravno govoriti da jeste”, rekao je Junker.

Junker je rekao da su kreditori bili spremni da pregovaraju o otpisima dugova.

“Grčki narod zaslužuje da zna cijelu istinu. Bilo bi dobro da su vlasti u Atini govorile istinu”, rekao je on.

Junker je podvukao da bi “ne” na referendumu bilo katastrofalno po Grčku. “Referendum je iznenađenje za nas. Cipras nam ništa nije rekao, ali ga ne okrivljujem. Ukoliko Grčka zaokruži ‘ne’, cijela planeta će znati da grčki narod želi da se udalji od Evrope. Nikada neću iznevjeriti grčki narod, a znam i da grčki narod ne želi da iznevjeri Evropsku uniju”, rekao je Junker.

Izvor: B92
Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top