Juncker upozorio na rizik od bankrota Crne Gore

Predsjednik Evropske komisije (EK) Jean-Claude Juncker upozorio je Crnu Goru na rizik od bankrota ako izgubi arbitražni spor protiv ruske kompanije CEAK koja pred međunarodnim sudovima traži odštetu od skoro milijardu eura.
Juncker je u izjavi španskom listu “Nuevo lunes”, koju prenosi podgorički “Dan”, pozvao Vladu Crne Gore da se dogovori i nađe održivo rešenje za Kombinat aluminijuma Podgorica (KAP).

“Poslovni izvori sugerišu da KAP nije izolovan slučaj, već da je slična situacija i sa holandskim MNŠ-om koji je upravljao Željezarom. VT banka iz Austrije je takođe pokrenula arbitražu kod međunarodnih sudova, jer nisu mogli da ostvare sudsku zaštitu u Crnoj Gori”, ukazao je predsjednik Evropske komisije.

Centralnoevropska aluminijumska kompanija (CEAK), povezana s ruskim oligarhom Olegom Deripaskom, bivši je vlasnik fabrike aliminijuma u Podgorici.

Ta kompanija je pred međunarodnim sudovima podnijela dvije tužbe protiv Vlade Crne Gore sa zahtjevom za 910 miliona eura odštete. Crnogorski bruto-domaći proizvod iznosi 3,3 milijarde eura.

CEAK smatra da je oštećen poslom s Vladom Crne Gore, da je prekršen ugovor o KAP-u, te da je ruska kompanija zbog toga pretrpjela značajne gubitke.

Evropski zvaničnik je izrazio nadu da će Vlada Crne Gore “ubrzati reforme u ekonomiji kako bi se dobilo slobodno tržište u kojem država neće intervenisati, da bi se zaštitili investitori i stvorio nezavisni mehanizam za rješavanje privrednih sporova”.

Izvor: Beta

Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top