JUNCKER UPOZORAVA: Ako padne šengen, pada i evro | Ekonomist

JUNCKER UPOZORAVA: Ako padne šengen, pada i evro

Predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker izjavio je da je šengenski sistem ugrožen i upozorio da će ukoliko propadne, sa sobom povući i evro.

Juncker je pozvao lidere Evropske unije da spasu “šengenski sistem”, koji je ugrožen zbog prijetnji od terorističkih napada i dolaska stotina hiljada izbjeglica.

On je dodao da “jedinstvena valuta neće imati smisla ukoliko šengenska zona propadne”.

Bezvizni sistem u 30 evropskih zemalja, poznat kao “šengenski sistem”, došao je poslednjih mjeseci u opasnost usljed zatvaranja granica, jačanja bezbjednosnih mjera i podizanja ograda na granicama, prenijela je agencija AP.

Juncker je poručio poslanicima u Evropskom parlamentu: “Potrebno nam je da oni koji vjeruju u Evropu, u njene vrijednosti, njene principe i njene slobode pokušaju da ožive duh Šengena”.

Predsednik EK je istakao da ne treba miješati ekstremiste i izbjeglice i dodao da mnogi migranti bježe upravo pred tim ljudima koji su 13. novembra izvršili teroristički napad na Pariz, u kojem je poginulo 130 ljudi.

Izvor: BIZLife, Tanjug

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top