Juncker predstavio investicioni plan vrijedan 300 milijardi eura | Ekonomist

Juncker predstavio investicioni plan vrijedan 300 milijardi eura

Novi predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker predstavio je trogodišnji plan da se, uz ulaganje 315 milijardi eura investicija, u Evropi poveća privredni rast, uz oslanjanje prvenstveno na privatne fondove. Govoreći o mogućim investicionim projektima predsjednik EK je rekao kako „vidi djecu u školi u Solunu kako rade za novim kompjutrima, Francuza kako puni bateriju svog električnog automobila na putu.“

Projekat polazi od nedostatka investicija u Evropi koje su za 15 odsto manje nego 2007. godine što je posljedica krize. Međutim, i pored obilne likvidnosti u privredi, potrebne su privatne investicije, dok su javne investicije ograničene zbog tijesne budžetske politike država.

“Zemlje članice bi trebalo da učestvuju u Fondu kako bi doprinijele njegovoj efikasnosti”, poručio je Juncker poslanicima Evropskog parlamenta u direknom obraćanju iz Berlina. Predsjednik Evropske komisije će plan predstaviti i na samitu EU 18. i 19. decembra u Briselu.

Evropski komesar za ekonomska pitanja, Pierre Moscovici je naglasio potrebu da se nadju novi resursi. U suprotnom će “nastati začaran krug što će biti promašaj”, te je zato potreban “inovativan” mehanizam. Planom koji bi se sprovodio tri godine, upravljaće Evropska investiciona banka (EIB), finansijski organ EU. Rješenje Evropske komisije je da toj banci povjeri odgovornost za novi “Evropski fond za strateške investicije” (SIEF), a zatim će taj fond podržati rizičnije projekte od onih koje EIB obično finansira. Fond će imati 16 milijardi eura u garancijama iz budžeta EU, od čega će polovina biti iz postojećih budžetskih sredstava. Uz još pet milijardi eura od EIB, ukupan iznos će biti 21 milijarda. Strateška infrastruktura, kao što su digitalna tehnologija i energetika, zatim transport, obrazovanje, istraživanje i inovacije, biće u središtu pažnje. Dio novca, do 75 milijardi evra, biće rezervisan za mala i srednja preduzeća kojima je teško da dođu do izvora finansiranja.

Evropska komisija smatra da bi investicioni plan mogao dodati izmedju 330 i 410 milijardi evra u evropski BDP i stvoriti izmedju jednog i 1,3 miliona radnih mesta u naredne tri godine.

Izvor: beta.co.rs

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top