Juan rame uz rame sa dolarom i futnom | Ekonomist

Juan rame uz rame sa dolarom i futnom

Međunarodni monetarni fond (MMF) saopštio je da će kineski juan ući u “korpu” vodećih svjetskih valuta, javlja agencija AP. To znači da će ona zvanično postati valuta “rezervi” ove svjetske organizacije.

MMF je objavio da je juan “ispunio sve postojeće kriterijume” da se pridruži američkom dolaru, euru, japanskom jenu i britanskoj funti, kao jedna od valuta koje se koriste za posebna prava vučenja te globalne finansijske institucije, koja njenih 188 zemalja članica koriste kao standard u međunarodnoj trgovini.

Od čega se sastoji ta virtuelna “korpa”?

U korpi je trenutno 41,9 odsto dolar, 37,4 odsto euro, 11,3 odsto funta i 9,4 odsto jen. Juan se neće pridružiti do oktobra 2016. i trabalo bi da ima udio od 10,92 odsto. Prema novoj formuli udio eura će pasti na 30,93, funta i jen će isto tako imati manju težinu dok će dolar ostati na istoj visini .

Šefica MMF-a Kristine Lagarde, koja je i prije predlagala taj potez, ocijenila je će ovaj potez biti potpora rastu i stabilnosti Kine i globalne ekonomije.

Udio pojedinih valuta u “korpi” određuje se prema relativnoj važnosti te valute u međunarodnoj trgovini i finansijama. Taj odnos određuje MMF svakih pet godina.

Kina je druga najveća svjetska ekonomija. Trgovci valutama i ekonomisti kažu da ovaj potez treba da podstakne vladu u Pekingu da ispuni obećanja o “slobodnoj trgovini” juana i otvaranju svog finansijskog sistema.

Odluka MMF-a stupa na snagu u oktobru 2016. godine, navodi AP.

Izvor:CdM

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top