Juan bi trebao da bude u korpi MMF valuta | Ekonomist

Juan bi trebao da bude u korpi MMF valuta

Grupa sedam najrazvijenijih zemalja svijeta (G7) načelno se slaže da bi kineska valuta juan trebalo da bude dio korpe valuta Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

Njemački ministar finansija, Volfgang Šojble istakao je da ipak nema potrebe da se s tim žuri. “Postoje tehnička pitanja i ne samo tehnička. U potpunosti se slažemo da uključenje juana treba da bude cilj, ali s tim ne treba da se žuri”, rekao je Šojble nakon sastanka ministara finansija i guvernera centralnih banaka G7 u Drezdenu, prenijela je agencija Frans pres.

Peking pokušava da osigura da juan igra veću ulogu u svjetskom finansijskom sistemu, recimo da učestvuje u korpi valuta koje čine MMF-ova specijalna prava vučenja.

Vašington je dugo tvrdio da je kineska valuta podložna manipulacijama, ali je MMF prošle nedjelje poručio da smatra da juan više nije potcijenjen. “Smatramo da je značajna realna aprecijacija juana tokom prošle godine dovela kurs te valute na nivo koji više nije potcijenjen”, naveo je MMF.

Vrijednost juana je godinama bila uzrok tenzija Kine i njenih trgovinskih partnera, na čelu sa Vašingtonom, koji su optuživali Peking da juan drži na vještački niskom nivou koji kineskim izvoznicima pruža nepravednu konkurentsku prednost, što je Peking negirao.

Izvor: Tanjug
Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top