JPMorgan da plati 4 milijarde dolara zbog nesavjesnog upravljanja imovinom

Nakon četvoronedjeljnog suđenja američka banka JPMorgan proglašena je krivom za prevaru i nesavjesno upravljanje tokom administriranja imovinom pokojnog Maksa Hopera, nekadašnjeg direktora American Airlines-a.

Banku su unajmili Hoperova udovica i pastorci 2010. godine, u cilju nezavisnog administriranja imovinom, nakon njegove iznenadne smrti. Hoperovi su, tokom 28 godina braka, zaradili imovinu od preko 19 miliona dolara. Hoper je umro ne ostavivši testament.

Umjesto raspodjele imovine u razumnom roku, kako navode advokati Hoperove, “banci su bile potrebne godine da isplati osnovnu kamatu na umjetnine, namještaj, nakit i Hoperovu kolekciju od 6.700 štapova za golf i 900 flaša vina, a čak i danas, sedam godina nakon smrti, određena imovina još uvijek nije prepuštena g-đi Hoper”.

Hoperova je naglasila da je “preživjeti rak limfe četvrtog stepena bilo lakše od poslovanja s ovom bankom”

Iako su iz JPMorgana tvrdili da su se ponašali profesionalno i u dobroj vjeri, sud je odlučio da banka mora da plati 4 milijarde dolara kaznene odštete, 4.7 miliona za naknadu štete i 5 miliona dolara za sudske troškove. U JPMorganu vjeruju da će presuda biti preinačena nakon žalbenog postupka.


 

Izvor: Bloomberg/RT

Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top