Još investicija za Egipat | Ekonomist

Još investicija za Egipat

Tri zalivske zemlje obećale su na konferenciji u Sharm El-Sheikhu da će investirati po četiri milijarde dolara. I Američki državni sekretar prisustvovao konferenciji.

Saudijska Arabija, Kuvajt i Ujedinjeni Arapski Emirati obećali su u petak da će za investicije u Egiptu izdvojiti po četiri milijarde dolara.

Obećanja su data na investicionoj konferenciji u Sharm El-Sheikhu, odmaralištu na Crvenom moru.

Emirati su saopštili da će položiti dvije milijarde dolara u Centralnu banku Egipta, dok će još dvije milijarde uložiti u privredu. Saudijska Arabija će dati milijardu dolara od svojih sredstava u Centralnu banku, a Kuvajt nije precizirao na koji će način podijeliti pomoć Egiptu.

Konferencija u Sharm El-Sheikhu organizovana je s ciljem da se da podsticaj posustaloj egipatskoj ekonomiji, prenosi Srna.

Ministar ulaganja Ashraf Salman rekao je za Reuters da od konferencije očekuje ugovore teške 15 do 20 milijardi dolara.

Keri traži ulagače

I Američki državni sekretar Džon Keri stigao je u petak ujutro u Sharm El-Sheikh kako bi prisustvovao investicionoj konferenciji.

Prije početka konferencije, Kerry se sastao s predsjednikom Abdel Fattahom al-Sisijem, palestinskim predsjednikom Mhamoudom Abbasom i jordanskim kraljem Abdullahom kako bi razgovarali o izraelsko-palestinskom sukobu, izjavili su jedan zvaničnik američkog State Departmenta i jedan zvaničnik iz egipatskog predsjedništva.

Izvor: Agencije

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top