Joković: Carinski dug 5,26 miliona eura | Ekonomist

Joković: Carinski dug 5,26 miliona eura

Carinski dug u Crnoj Gori trenutno iznosi 5,26 miliona eura, a većina dugovanja nagomilala se do 2012. godine, saopštio je direktor Uprave carina, Vladan Joković.

On je u intervjuu Vijestima kazao da su među najvećim dužnicima većinski državne Plantaže, kompanija Vektra, Kombinat aluminijuma Podgorica, Technosteel HVT Nikšić, B&S Petrol Rožaje, nikšićki Semper, Eco-Gas Podgorica.

“Stanje carinskog duga za dužnike kojima je ukupni dug veći od hiljadu eura, na dan 31. decembar prošle godine iznosi 5,26 miliona eura”, precizirao je Joković.

On je kazao da su u prošloj godini, pored disciplinskih postupaka, protiv dva službenika Uprave carina podnesene krivične prijave zbog sumnje na koruptivna krivična djela.

“U ovom postupku, za dva službenika Osnovno državno tužilaštvo je odbacilo krivičnu prijavu zbog sumnje u postojanje krivičnog djela zloupotreba službenog položaja”, precizirao je Joković.

Uprava carina je prošle godine naplatila 596,95 miliona eura prihoda. Bruto naplata prihoda je veća 9,7 odsto u odnosu na 2015, što iznosi 52,8 miliona eura.

Na pitanje kakve rezultate daje pojačana kontrola nelegalnog prometa duvanskih i ostalih akciznih proizvoda, Joković je odgovorio da Uprava carina sprovodi pojačane kontrole nelegalnog prometa akciznih proizvoda samostalno i u koordinacionim akcijama sa drugim državnim organima.

“Ostvareni rezultati se ogledaju u povećanju napalte akcize kao i količni i vrijednosti oduzetih duvanskih proizvoda. Službenici Uprave carina su tokom prošle godine spriječili u 254 slučaja nelegalni promet cigareta i tom prilikom zaplijenili 8,24 miliona komada cugareta u vrijednosti od 526,33 hiljade eura”, naveo je Joković.

On je, komentarišući to što je Evropska komisija ocijenila da je Crna Gora umjereno spremna za carinsku uniju, rekao da u procesu evropskih integracija Uprava carina preduzima veliki broj aktivnosti u cilju usklađivanja carinskog zakonodavstva sa evropskim zakonodavstvom i jačanja administrativnih kapaciteta.

“Posao koji predstoji na usklađivanju zakonodavstva i izgradnji informatičkih kapaciteta je izuzetno obiman i složen”, smatra Joković.

On je dodao da je kontrola robnih pošiljki u Luci Bar u fokusu rada Uprave carina.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top