Jesen u znaku GOTY izdanja za Fallout 4, uz virtuelnu stiže i društvena igra | Ekonomist

Jesen u znaku GOTY izdanja za Fallout 4, uz virtuelnu stiže i društvena igra

Poštovaocima ostvarenja izdavačke kuće Bethesda stiže dobra vijest, a onima koji će to tek postati zanimljiva najava da će se za mjesec i po u prodaji naći osonovna igra, ali i dodatni sadržaj za Game of the Year paket postapokaliptične igre Fallout 4. Igra će, kako je najavljeno, od 26. septembra biti dostupna u verzijama za PC, PlayStation 4 i Xbox One, a ono što je posebno interesantno je što bi nedugo zatim trebalo da se pojavi i društvena igra inspirisana ovim ostvarenjem.

Kompanija Fantasy Flight Games iz Minesote za kraj ove godine priprema Fallout: The Board Game, društvenu igru za najviše četiri igrača koja je bazirana na kombinovanom sadržaju i fabuli iz nastavaka Fallout 3 i Fallout 4, a u kojoj će igrači istraživati Fallout svijet, tragajući za novim lokacijama i vrijednim predmetima, udružujući se u razne frakcije ili s drugim igračima, u cilju sticanja što bolje reputacije širom Wastelanda.

Od Bethesde očekujemo uvijek sjajno virtuelno ostvarenje, a ni Fantasy Flight Games ne bi trebalo da nas razočara izdanjem društvene igre koja će, prema onome što se do sada moglo vidjeti u najavama, izgledati veoma pregledno. Riječ je o kompaniji koja je poznata po table-top igrama tematike koju karakterišu serijale Star Wars i Game of Thrones, a sada u saradnji sa Bethesdom priprema Fallout: The Bord Game. Igračima društve igre biće ostavljena mogućnost da biraju figurice Super Mutanta, Ghoula, članova Brotherhood of Steela ili tek obične lutalice. Ovdje će takođe postojati i SPECIAL sistem inspirisan originalnim ostvarenjem, pri čemu će na raspolaganju biti i brojni predmeti, oklopi, oružje, pa čak i saveznici koji će priskakati u pomoć.

Kada je riječ o virtuelnoj igri, Fallout je jedno od ostvarenja kojem se posvećuje mnogo pažnje, budući da je riječ o kvalitetnoj igri koja, u poređenju sa onim šta su očekivanja gejmera, izgleda kao da se razvija pomalo sporo. Izdanje Fallout 4 objavljeno je u novembru 2015. godine, naišavši na veoma pozitivne kritike gejmerske zajednice i veliko oduševljenje igrača, iako se na gejmerski forumima činilo da su ocjene kritičara donekle i previše visoke, prije svega jer je Bethesda ovom izdanju dodala pojedine elemente koji nisu baš kod svih naišli na oduševljenje.

Dodatni razlog zbog kojeg su igrači negodovali, a što su istovremeno kritičari prećutkivali bio je i sadržaj kojeg je imao Season Pass, s obzirom na to da se od ovog proizvođača ipak više očekivalo. Ovo, međutim, ne znači da se igra i pored toga nije dobro prodavala, budući da su poslovni rezultati kompanije upravo u tom segmentu bili odlični, no takođe ne znači ni da su svi koji su bili zainteresovani za Fallout 4 odlučili da ga i zaigraju.

Upravo ono što je sada najavljeno djeluje kao idealan način da i oni koji to do sada nisu uradili budu uvedeni u ovu igru, prije svega jer se sastoji od svih nadogradnji – od Survival moda, grafičkih unapređenja, mogućnosti igranja s besplatnim modovima u verziji za PC i konzolama, kao i svih šest DLC-ova koji su objavljivani u sklopu Season Passa, koji obuhvataju Nuka World, Vault-Tec Workshop, Contraptions Workshop, Far Harbor, Wasteland Workshop i Automatron.

Na gejmerskim forumima već je otvorena debata na temu zašto se Bethesda tek sada odlučila da izda GOTY izdanje igre Fallout 4, ali gotovo niko nije uvjerenja da je, bez obzira na dugo čekanje, dobro što se i to konačno dogodilo. Vjeruje se da se dinamika inače odlične prodaje Fallout igara zaustavila na nivou nakon kojeg je ovo bio idealan trenutak da izdavač interveniše na ovaj način u cilju dodatne zarade, čineći to istovremeno i na zadovoljstvo gejming zajednice.

Prošlogodišnji akcijski RPG Fallout 4 osvojio je više od 200 nagrada, među kojima su najprestižnije dodijelili DICE Awardsa i BAFTA, zbog čega je bilo pitanje dana kada će biti omogućeno ažuriranje Survival režima igre, kao i grafičko poboljšanje. Upravo kada je o grafici riječ očekuje se paket tekstura sa većom rezolucijom i to prije svega u PS4 Pro verziji, a zatim u onoj za Xbox One.

Izdanje Fallout 4: GOTY biće dostupno i u digitalnom i u fizičkom obliku. Iako cijena još nije zvanično navedena, dosadašnja iskustva govore da bi ovo izdanje moglo imati uobičajenu cijenu od oko 60 eura. U cilju obilježavanja njegovog izlaska Bethesdi je najavljeno i Fallout 4 GOTY Pip-Boy Collector izdanje, koje će biti dostupno u ograničenoj seriji, po cijeni od 99.99 dolara i to namijenjeno isključivo sjevernoameričkom tržištu.

Ana Nives Radovic
Ana Nives Radovic
The very first Montenegrin fintech author, financial analyst and author of "Dividing by Zero" scientific project.

Komentariši

Top